Les 1: een goed schilderij heeft altijd een punt waar je ogen als eerste heen ‘getrokken’ worden. Dit kun je laten zien door een opvallende kleur (complementair), dikkere structuur aan te brengen of scherpe lijnen te zetten. Zo bepaalt de kunstenaar wat het belangrijkste is in zijn of haar werk en onderscheidt het zich met een foto.
 
Les 2: een titel is belangrijk. Het was iets wat ik regelmatig snel nog even toevoegde, omdat tja, het wel handiger is dan ‘dat schilderij met die grote zonnebril en roze bloemen’. Maar helaas, goed over je titel nadenken is belangrijk. Ik kan niet altijd naast mijn werk staan om het toe te lichten. Het moet voor zichzelf spreken, met een titel kun je net dat beetje extra dementie geven aan je werk. Een emotie toevoegen, een geheim of raadsel, het sturen van een blik. Geef de kijker een verhaal.
 
Les 3: zeg NOOIT, maar dan ook echt NOOIT tegen een kunstenaar dat zijn of haar werk op een foto lijkt. Dit is geen compliment, maar een belediging eerste klas! Waarom snap ik nog steeds niet helemaal, maar ik geloof dat het onder andere met les 1 te maken heeft.
 
Les 4: je hoeft niet dood te zijn om een bekende kunstenaar te worden. Het laten stelen van je werk werkt ook goed. De Mona Lisa is bijvoorbeeld pas beroemd geworden, nadat het gestolen was.
 
Les 5: je hebt altijd ongelijk. Accepteer het en vermijdt discussies te allen tijde. Als een kunstenaar zegt dat een appel blauw is dan kan je hoog of laag springen, maar er is een grote kans dat als zij op de kunstacademie heeft gezeten en het op perceptie gooit en als zij een klassieke opleiding heeft gevolgd, heb je waarschijnlijk echt ongelijk. Kleuren zijn best verraderlijk heb ik de afgelopen jaren ontdekt.
 
Les 6:
als je iets doet buiten de ‘regels’ doe het dan met absolute overtuiging.
 
En last but not least, een mooie quote van mijn docent:
 

 ‘Over je leven heb je dan misschien geen controle, maar zodra je kunst gaat maken is het doek van jou en ben jij de baas.’  


En volgens mij is dat een mooie les om mee af te sluiten. Jij bent de baas en in controle over jouw kunstwerk. Alles wat ik hier geschreven heb, is onbelangrijk. Want er mogen dan misschien regels en niet regels zijn. Meningen en emoties. Maar het enige wat echt telt, is dat je je eigen regels volgt en je verhaal vertelt.

Liefs, Ilana

Wil je meer over Ilana weten?
Instagram
Facebook
 
Website

Meer lezen?
Blogger Ilana de Boer stelt zich even voor!
Your Body is Amazing
Fouten maken verleer je nooit
Doorzetten is geen optie, het is de enige weg vooruit