Kunst met een verhaal

Blog nummer twee hier voor mij en mocht je de vorige niet gelezen hebben, dan kun je dat hier lezen; de blog waarin ik mezelf voorstel. Benieuwd naar wat voor kunst ik maak? Lees dan vooral verder.

Als kunstenaar ben ik momenteel aan het leren fietsen; met wieltjes. Ik weet inmiddels dat ik mijn benen moet bewegen, en sturen begint al aardig goed te gaan. Maar zeggen dat ik echt een definitieve richting gekozen heb. Daar is het echt veel te vroeg voor.

Elke keer als ik iets onder de knie denk te hebben, ontdek ik tien andere dingen die nog niet lukken. Ik ben iemand die alles graag meteen kan. Maar zo werkt het leven niet en misschien maar goed ook, want wat zou het dan verschrikkelijk saai zijn!

Wisten jullie bijvoorbeeld dat Rembrandt niet zo beroemd is geworden, omdat hij het meeste natuurtalent bezat, maar omdat hij stug dooroefende en zijn hele leven bleef experimenteren en ontdekken? Ik ben van plan om een Rembrandt te zijn. Misschien dan niet zo goed als hem, maar zeker net zo'n doorzetter. 


"​Ik ben van plan om een Rembrandt te zijn. Misschien dan niet zo goed als hem, maar zeker net zo'n doorzetter."


 


Maar over mijn eigen kunst... De afgelopen vier jaar ben ik vooral met klei in de weer geweest. Tot ik vorig jaar voor het eerst een schildercursus portret volgde en daar de lol van in begon te zien. Dat heeft er toe geleid dat ik mij het komende jaar vooral op twee grote projecten wil toeleggen – voor iemand die overal een leuk project in ziet en veel te veel ideeën heeft - is focus een hele uitdaging. Maar wel nodig. Deze twee projecten bestaan uit naakte vrouwen boetseren en portretten schilderen van mensen die ik bewonder om hun kracht.

Beide projecten zijn voor mij heel bijzonder en er komt veel meer bij kijken dan wat ik me van te voren had kunnen bedenken. Het contact wat je met iemand krijgt als je zijn of haar verhaal mag delen is bijzonder. Of ze zich nu letterlijk blootstellen of een heel persoonlijk verhaal met je delen... in beide gevallen leggen ze veel vertrouwen in mij, in de manier waarop ik ze op mijn eigen manier aan de wereld ga tonen. Ik mag namelijk en stukje van hun, vertellen op mijn eigen manier.

'Your body is Amazing’

Het begon met een oproepje op mijn Instagram: ‘Sinds ik een cursus gevolgd heb, boetseer ik het liefst alleen nog maar naar echt model. Is er hier toevallig iemand die model wil staan voor mij?’ Een grapje, waar ik geen reactie op verwachtte. Maar die kreeg ik wel. Een vriendin waar ik al jaren geen contact meer mee had, wou dat wel een keertje doen. En zo gezegd zo gedaan. Dit was super leuk en tijdens het boetseren van haar, ontstond het idee van de ‘Your body is amazing’ serie. Hoe gaaf zou het zijn als verschillende vrouwen lieten zien dat elk lichaam mooi is? Met of zonder striae, dikke of dunne buiken, veel of weinig borsten. Alle soorten en maten. Daarna plaatste ik nog een berichtje en het aantal vrouwen wat hier op reageerde, daar had ik nooit van durven dromen. Er hebben zich zeker al twintig vrouwen aangemeld en ze reizen het hele land af om twee dagen model te staan voor mij. Inmiddels heb ik er al zes geboetseerd en ga ik langzaam op zoek naar een galerie waar ik deze prachtige dames tentoon mag stellen. Voor vrouwen, van vrouwen. Deze dames verdienen een plekje om te shinen.


Portretten

Daarnaast ben ik begonnen met een serie portretten schilderen. Een project wat mij heel erg aan het hart ligt, want dit zijn niet zomaar mensen, dit zijn mijn lotgenoten. De mensen die mij steunen, waar ik mijn hart bij kan luchten en vooral: degenen die zo veel herkennen van waar ik tegenaan loop. Ik heb hiervoor de echte bikkels uitgekozen. De diehards die tegenslag na tegenslag hebben overwonnen.

De afgelopen jaren heb ik namelijk ontdekt dat er twee soorten mensen zijn. Slachtoffers en vechters. Het grappige is, dat de vechters het vaak veel slechter getroffen hebben dan de slachtoffers. Maar het grote verschil tussen deze twee is dat de ene kijkt naar wat niet meer kan, en de ander naar wat nog wel kan. Dat wil niet zeggen dat een vechter nooit klaagt, verdrietig of boos is. Maar wel elke keer weer probeert op te staan na een tegenslag.

Met deze serie wil ik graag laten zien hoe het is om te leven met een handicap. Verhalen delen over humor, liefde, pijn en (veer)kracht. Maar ook laten zien wat het nou is om te leven met een beperking of chronische ziekte.
 

"Met deze serie wil ik graag laten zien hoe het is om te leven met een handicap. Verhalen delen over humor, liefde, pijn en (veer)kracht. Maar ook laten zien wat het nou is om te leven met een beperking of chronische ziekte." 

Twee bijzondere projecten dus, met bijzondere mensen. Het is een avontuur, er zijn belangrijke levenslessen te leren, grote ontdekkingen te doen, maar het allerbelangrijkste voor mij: gaandeweg ontwikkelen de projecten en ik zich ontzettend, waardoor er bijzondere dingen gebeuren. Connecties met vreemden, verhalen die mij raken en inspireren, inzichten waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Begrip voor situaties waar ik eerder meteen over oordeelde en mijn zwart-witte kijk op de wereld krijgt steeds meer kleur en nuances.



Ik merk dat de verdieping deze projecten veel interessanter maakt en ik kan niet wachten om jullie het eindresultaat te laten zien. Dat zal nog even op zich laten wachten, maar als voorproefje zal ik alvast wat tussentijdse foto’s voor jullie hierbij toevoegen en als jullie het leuk vinden: jullie meenemen in het proces.

Liefs Ilana

Wil je meer over Ilana weten?
Instagram
Facebook
 
Website

Meer lezen?
Blogger Ilana de Boer stelt zich even voor!