Ik ben een perfectionist en een streber, iemand die graag hard werkt. Maar op momenten dat ik me besef dat er zo ontzettend veel is. Gooi ik maar al te graag de handdoek in de ring. Want die berg lijkt zo verschrikkelijk hoog en de top, die ga ik toch nooit halen.

Ik vergeet dan even dat elke stap vooruit, er toch weer één is. Ik vergeet dat elk van de mensen die die berg beklommen heeft en bovenaan staat te zwaaien, ook elke stap heeft moeten zetten. Ik vergeet dat ik de afgelopen zes jaren al heel wat stappen heb gezet, en dat ik al lang niet meer onderaan die berg sta. Dat de enige manier om hoger te komen is om mijn angsten en onzekerheid op zij te zetten en te blijven klimmen.

Voor mij houdt bovenop de berg staan in: waanzinnig goede kunst maken en mensen kunnen helpen door middel van mijn kunst. Dat is een ongelofelijk hoge berg. En ik weet dat er mensen zijn die dit lezen en denken: ‘blijf lekker dromen meid, want dat gaat hem niet worden’. Dat mag je denken en misschien lukt het me ook inderdaad niet. Maar voor ik op dat punt beland, ga ik oefenen, studeren en elke dag een stukje proberen te klimmen. Misschien eindig ik halverwege de berg, misschien haal ik de top. Maar hoe dan ook, ik kan zeggen dat ik alles gegeven heb.

En volgens mij is dat de eerste stap naar succes. Het alles op alles zetten en geloven dat je het kunt. Want als je er zelf niet voor 100% in gelooft, dan is elke tegenslag een mooi excuus om te stoppen. ‘zie je wel, het had niet zo moeten zijn’.
Eén van mijn favoriete gedichten uit het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill sluit hier volgens mij heel mooi op aan: 
 

Als je denkt dat je verslagen bent, ben je dat,
Als je denkt dat je niet durft, durf je niet.
Als je graag wint, maar denkt dat je dat niet kunt,
is het vrijwel zeker, dan win je niet.
.
Als je denkt dat je verliest, ben je verloren,
Want in de buitenwereld ontdekken we
dat succes begint met wilskracht – het zit allemaal tussen je oren.
.
Als je denkt dat een ander beter is, is hij dat.
Je moet hoog denken om hoger te stijgen,
Je moet zeker van jezelf zijn voordat
je ooit een prijs zult krijgen.
.
De overwinningen in het leven gaan niet altijd
naar de sterkste of snelste man,
Maar vroeg of laat is de winnaar
diegene die denkt dat hij het kan.
.
- Napoleon Hill

 

Mensen zeggen wel eens hoe droevig ze het voor mij vinden dat ik zo jong een ongeluk heb gehad waardoor ik niet meer normaal kan functioneren. In het begin vond ik dit inderdaad ook verschrikkelijk. Toen ik revalideerde, hoorde ik regelmatig mensen zeggen: ‘ik kan nu niet meer op mijn kleinkinderen passen’ of ‘ik moet nu een jaar met vervroegd pensioen’. Dat maakte mij zo boos, ik was pas twintig en mijn leven moest nog beginnen, en nu was het al voorbij. Zij hadden al zo veel leven gekregen, konden ze daar niet gewoon dankbaar voor zijn?

Nu snap ik dat het op welke leeftijd dan ook erg is om zo veel kwijt te raken, maar toen kon ik door mijn eigen verdriet dat niet zien. Nu zes jaar later heb ik ontdekt dat dat ongeluk mij ook ontzettend veel gebracht heeft. Ik heb keihard moeten vechten voor wat ik nu allemaal kan, niks was meer vanzelfsprekend. Ik heb leren doorzetten en nooit op te geven. Ik heb geleerd dat er niet één weg is om je doel te bereiken, maar ontzettend veel verschillende manieren. En natuurlijk: zonder mijn ongeluk had ik waarschijnlijk nooit kunst in mijn leven gehad.

Als ik niet zo jong dat ongeluk gehad had, had ik me deze dingen misschien nooit gerealiseerd. Besefte ik me niet dat het waarmaken van je dromen niet een kwestie van geluk is, maar van het omgaan met tegenslagen, jezelf weer oppakken en verder gaan.

En aangezien het de bedoeling is om hier met jullie te delen hoe ik van amateurkunstenaar naar kunstenaar die kan rondkomen van haar kunst ga. Is het voor mij heel belangrijk deze stap met jullie te delen. Ik denk namelijk dat dit stap één is. Voor alles, altijd. Voor het zoeken naar geluk, voor een goed huwelijk, voor de perfecte baan, voor de perfecte balans in het leven, voor goede vriendschappen.

Geloven in jezelf en doorgaan na tegenslagen.

Liefs Ilana

Wil je meer over Ilana weten?
Instagram
Facebook
 
Website

Meer lezen?
Blogger Ilana de Boer stelt zich even voor!
Your Body is Amazing
Fouten maken verleer je nooit