Stilleven wedstrijd van Nationaal Atelier en Hollands Glorie
Begin januari schreef Nationaal Atelier in samenwerking met magazine Hollands Glorie een stilleven schilder- en tekenwedstrijd uit. In de maart-editie van Hollands Glorie wordt een selectie uit de inzendingen afgedrukt.
 
Door: André Weigand
 
De stilleven wedstrijd was de derde in een serie van vier wedstrijden en een finalewedstrijd. De opdracht was om een stilleven te tekenen of te schilderen met voorwerpen die ‘het mooiste van Holland’ symboliseren, bij voorbeeld bloemen, kaas, Delfts Blauw et cetera. Vanaf begin januari konden deelnemers twee maanden lang werk uploaden naar hun eigen online atelier op de website van Nationaal Atelier.
 
De juryleden Sam Drukker (kunstschilder), Dorus Brekelmans (kunstschilder) en Sefanja Nods (adjunct-hoofdredacteur bij Hollands Glorie) beoordeelden de inzendingen aan de hand van de criteria techniek, materiaal, originaliteit, compositie en emotie.
 
Koele_heerlijkheid-Janina_Meulendijks.jpegDe jury kende de derde prijs toe aan ‘Koele heerlijkheid’, het kijkje in de koelkast door Janina Meulendijks. “Originele vondst en verrassende compositie”, meldt Sam Drukker het juryrapport. “Mooie dieptewerking, de lijnen van de buizen in de koelkast lijken bijna dienst te doen als letterlijke perspectieflijnen”, sluit Doris Brekelmans daarbij aan. En Hollands Glorie adjunct-hoofdredacteur Sefanja Nods balt die waarneming nog eens samen: “Wat onderwerpkeuze betreft het meest verrassend van alle tachtig inzendingen dit jaar. De wazigheid van de koelkast ten opzichte van de kleuren maakt de koude bijna voelbaar. Verrassend en ludiek werk in pastelkrijt.”




Donkere_tafel-Chris_Bodt.jpegDe tweede prijs gaat naar de ‘Donkere tafel’ door Chris Bodt. “Gewaagd hoe de grote vlakken van behang, gordijn en tafel bij elkaar komen in het centrum en wij perspectivisch worden misleid door de tafel en de plankenvloer”, aldus Sam Drukker. “Het vreemde perspectief is knap toegepast en geeft het werkje iets spannends. …een lust voor het oog; hoe langer je ernaar kijkt hoe sterker het wordt”, vindt Doris Brekelmans. “Een fijn, vrolijk werk waarin gespeeld wordt met kleur en perspectief”, besluit Sefanja Nods.





 


Stilleven_Peren_in_schaal-Saskia-Kooi.jpegDe eerste prijs is voor Saskia Kooi met haar ‘Stilleven peren in schaal’. “Heel knap hoe het licht uit het raam zich mengt met de aanraking op de peertjes”, zegt Sam Drukker. “Dit schilderij is op allerlei fronten goed gemaakt, een terechte winnaar”, vindt Doris Brekelmans. Sefanja Nods haakt erbij aan: “Een uiterst sympathiek schilderijtje. In al zijn eenvoud kun je je ogen er niet vanaf houden door kleurtoon, lichtval en stofuitdrukking. Klasse!”
 



De prijzen – gesponsord door Royal Talens
Eerste prijs: materiaalpakket van 150 euro
Tweede prijs: materiaalpakket van 100 euro
Derde prijs: materiaalpakket van 50 euro
 
De winnaars worden ook bekend gemaakt in de Nationaal Atelier nieuwsbrief van 3 april, op de website van Nationaal Atelier en op social media.