De ROYAL wedstrijd trok kunstmakers vanuit het hele land. De inzendingen varieerden van de zusjes van Oranje tot ons koningspaar en zelfs het hondje van Koningin Juliana werd geportretteerd. De jury - bestaande uit Curator van Nationaal Atelier Willem Bakker en hoofdredacteur van Vorsten Alida Dijk - was verrast door het grote talent, wat tevens het maken van een selectie een zware taak voor hen maakte. ‘Het doet pijn om met het verkiezen van de winnaars ook mensen te moeten teleurstellen. Ook in hun kunstwerk zit veel liefde, dat is duidelijk.’ aldus Alida Dijk.

IMG_0755 kopie.jpg

Na grondige overweging werden de prijzen uitgereikt aan drie uitzonderlijke kunstmakers. 

Over het winnende schilderij van Metsje de Jong zegt de jury: 'Een schitterend portret van Koningin Máxima. Een zeer herkenbaar portret van de koninging in een zeer eigenzinnig perspectief, versterkt door de bijzondere lay-out in het vierkante vlak. Door alleen de hoedrand en oorbellen een bescheiden kleuraccent te geven in een verder volledig zwart/wit werk, wordt het modieuze profiel en elegantie van haar op een zeer verfijnde en toch krachtige manier benadrukt. Tenslotte is het subtiele portet zelf met de karakteristieke glimlach in olieverf zeer overtugiend uitgevoerd. Kortom: een terechte winnaar!'

cropped-post-1693166270-2.jpg

De 'runner up' is Trinette Korver met een prachtige pasteltekening van prinses Alexia. 'Een vrijmoedig portret van prinses Alexia, waarbij haar 'zonnige' karakter op meerdere manieren wordt uitgedrukt. De ingetogen en toch gulle lach van de iets geloken ogen, de wind in haar haren en een achtergrond als een zomerse lucht waar toch weer wat structuur in zit, wat weer goed aansluit bij de kleuren van haar haar. Een portret waarbij je het idee krijgt dat er iets van haar karakter prijsgegeven wordt'

img-3350-2.jpg

Hans Huisjes wint met zijn schilderij van prins Claus de derde plek. De jury oordeelt: 'Mooi zoals dit portret uitdrukt zoals we prins Claus in z'n laatste jaren in ons geheugen hebben. Een sombere, ingetogen man met een in zichzelf gekeerde blik die wegkijkt van de toeschouwers. Uitgevoerd in een klein kleurenpallet wat extra deze karakterschets benadrukt. Met een techniek die niet helemaal overtuigend, maar wel zeer charmant is. Een goed getroffen portret waar je graag naar blijft kijken'.
 

dsc04576-2.jpg

Niet alleen werden de winnaars geprezen met een oorkonde en een bezoek aan het prachtige Paleis Soestdijk en de nieuwe tentoonstelling 'De Vrouwen van Soestdijk', ook zijn de winnaars te gast op het uitverkochte jubileumevenement van Vorsten op 25 oktober op Paleis Het Loo én staan zij met hun winnende werken in de nieuwe editie van het magazine.