Nou vind ik het superleuk om over verf te praten dus meestal geef ik zoveel advies als ik kan. Soms moet ik er later op terug komen omdat ik even iets moet opzoeken of navragen, maar over het algemeen vind ik het leuk als men om advies vraagt om hier op in te gaan.
 
Nu had ik laatst een akkefietje bij een grote kunstenaarsbenodigheden winkel waar ik toch minder enthousiast over ben en die me heeft doen twijfelen of ik nog wel altijd zomaar mijn adviezen moet aanbieden. Ik stond bij een kunstbenodighedenwinkel te wachten op een product waarvan in de computer niet helemaal duidelijk was of het er nog was en dus werd er even naar het magazijn gelopen en stond ik daarop te wachten. Dit wachten duurde inmiddels al ongeveer twintig minuten en ondertussen kletste ik wat met de mevrouw achter de kassa.
Deze mevrouw ging een andere klant helpen en wist het antwoord op de vragen niet en vroeg dit, zoals dat wel vaker gebeurt, aan mij. Ik wist het antwoord wel en kon hier gerust antwoord op geven. Klant blij, winkelmedewerker ook blij, en uiteindelijk ik ook blij ;-)
 
Tot het volgende gebeurde… de meneer die mij hielp kwam terug en kon het product die ik wilde kopen nog niet vinden maar hij wilde het niet opgeven en ging door met onderzoeken. Ondertussen hielp hij even een andere klant. Deze klant was wat boodschappen aan het doen voor zijn vrouw, zo bleek, en hij had een lijstje dingen die hij moest kopen. Zo had hij een paar tubetjes Cobra watervermengbare olieverf nodig waaronder titaanwit en dat stond niet in het schap. Hij vroeg aan de meneer die aanvankelijk mij hielp of er nog ergens anders titaanwit van Cobra Artist was. Waarop de winkelmedewerker zei dat dit was uitverkocht maar raadde aan dat hij gerust een tubetje titaan van een ander merk, namelijk Artisan, kon gebruiken. Ik stond hier nog naast en gaf, ongevraagd dat wel, aan dat je dit (in tegenstelling tot traditionele olieverf) bij deze nieuwe soort olieverf beter niet kan doen omdat het een ander merk is. Dit ongevraagde advies vond de winkelmedewerker niet leuk en ging in de aanval. Hij brieste dat er voor hun winkel een andere schilder is die boeken schrijft en demo’s geeft met watervermengbare olieverf, en er dus heel veel van af weet, en dat die zegt dat het wel kan.
 
Ik vertelde toen dat ik voor Talens mede verantwoordelijk ben geweest voor de ontwikkeling van Cobra verf en dat ik die meneer die hij bedoeld eerder had gesproken toen hij zijn boek aan het schrijven was en dat ik die meneer ook heb verteld dat de dingen die hij in zijn boek wilde schrijven niet klopte en dat wij van Talens daar niet achter stonden. Dat negeerde hij en wilde niet op mijn uitnodiging ingaan om op kantoor eens met mij te praten over de inhoud van zijn boek. Ook vertelde ik de winkelmedewerker dat de laboranten van Talens altijd adviseren om die twee merken niet door elkaar te gebruiken omdat er nooit “op de lange termijn” is getest wat daar de gevolgen van kunnen zijn. De beide merken gebruiken een eigen recept met andere emulgatoren en omdat deze nieuwe soort olieverf nog pas recent op de markt is weten ze niet wat de gevolgen zullen zijn op de lange termijn.
 
Ik werd hierna volledig genegeerd en niet meer verder geholpen door deze winkelmedewerker. Uiteindelijk wel door de ander en ging ik met het product waarvoor ik kwam terug naar mijn atelier. Dit voorval bleef nog even door mijn hoofd dwalen, helemaal omdat ik me er ongevraagd mee had bemoeid.
 
Wat ik ervan heb geleerd is dat ik niet meer ongevraagde adviezen zal geven ook al weet ik dat het niet klopt wat er voor mijn neus wordt gezegd. En nog iets… het is voor mij een belangrijk gegeven om op een zo duurzame manier met mijn verf en mijn werk om te gaan. En dat ik de kennis die ik daarover heb hiervoor inzet. Ik vind het een spannend idee dat mijn werk over honderd of tweehonderd jaar nog kan worden bekeken. Maar nu realiseerde ik me dat dit niet voor iedereen zo is. En dat als iemand plezier beleefd aan het schilderen zelf als hobby en zich niet druk wil maken over duurzaamheid. Dat dit helemaal prima is en iemand dan best twee merken watervermengbare olieverf door elkaar kan gebruiken en de eventuele, ik herhaal “eventuele”, problemen voor lief kan nemen.
 
Wil je meer weten over de materialen waarmee je werkt? Volg dan een cursus bij Copieright Paintlab. Door verschillende modules te combineren kan je je eigen cursus samenstellen. Voor meer informatie kijk op www.aquilcopier.nl/paintlab.htm

Meer artikelen lezen van Copieright PaintLAB?