Penselen

Er zijn heel veel penselen met dierlijke haren. Deze haren hebben allemaal specifieke eigenschappen die heel geschikt zijn voor bepaalde schildertechnieken. Denk aan varkensharen die zeer stug zijn en stevige acryl of olieverf goed kunnen verspreiden. Of denk aan marterharen die heel geschikt zijn om veel vocht en verf op te nemen voor de aquarel techniek waarbij de marterharen penseel altijd weer goed terug komt in zijn oorspronkelijke houding of vorm. Tegenwoordig zijn er heel goede synthetische alternatieven voor de haren van penselen. De eigenschappen waar de dierlijke haren bekend om staan zijn tegenwoordig heel goed nagemaakt in polyester vezels en zijn vaak weggegeven met de term filament.


Konijnenlijm

Veel schilders gebruiken konijnenlijm of hazenlijm om hun doeken voor te lijmen en op te spannen voordat de gesso wordt aangebracht. Buiten dat konijnenlijm niet vegan is heeft het de nadelige eigenschap dat de lijm ongeveer zeven keer zijn gewicht aan vocht kan opnemen waardoor het schilderdoek zijn spanning kan verliezen. Een alternatief om voor te lijmen zou met water verdunde acrylbinder kunnen zijn.


Aquarelpapier

Veel aquarelpapier is gelijmd met gelatine. Deze coating geeft bepaalde eigenschappen aan het papier. Dus voor de vegans, vraag de fabrikant of hun papier met gelatine of een andere coating is bewerkt.


Bijenwas

Bijenwas wordt in sommige olieverf merken gebruikt om de verf stabiel te houden. Bijvoorbeeld tegen olieafscheiding. Mij is bekend dat het merk Williamsburg bijenwas als stabilisator gebruikt.


Honing

In sommige merken aquarelverf wordt honing gebruikt om de verf soepel te houden en van een glans te voorzien. Mij is bekend dat Sennelier honing in hun aquarel verf gebruikt.


Pigmenten

De meeste pigmenten die tegenwoordig worden gebruikt om verf te maken zijn synthetisch en daar worden geen dieren meer voor gebruikt. Maar Ivoorzwart is wel een dierlijk pigment. Alhoewel ivoor tegenwoordig niet meer gebruikt wordt is het pigment PBK9 tegenwoordig ook wel bekend onder de naam bone black. En zoals de naam doet vermoeden worden daar dierlijke botten voor gebruikt. Ook kan het pigment PBk9 in andere kleuren gebruikt zijn. Bekijk de pigment informatie op de tubes.Vegan schilderen


Ossengal

De naam doet anders vermoeden maar de ossengal die tegenwoordig verkrijgbaar is voor de aquarel techniek is een synthetisch vervaardigd product en dus volledig vegan.
 
Om volledig zeker te zijn dat u vegan kunt schilderen is het altijd mogelijk om de fabrikanten van uw favoriete schildermaterialen te vragen of deze vegan zijn. Veel fabrikanten zullen ook Technical Data Sheets op hun website hebben staan met informatie over welke producten vegan zijn.
 
Ook is het zo dat er ingrediƫnten voor schildersmaterialen en verf etcetera op dieren worden getest. Dit gebeurt NIET door de verf fabrikanten maar door speciale laboratoria. Daar wordt dan onderzocht welke stoffen wel of niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Dit heeft dus niks met het schildermateriaal zelf te maken en wordt dan ook niet vermeld in dit artikel, maar het is wel goed om te weten.
 
Wil je meer weten over de materialen waarmee je werkt? Volg dan een cursus bij Copieright Paintlab. Door verschillende modules te combineren kan je je eigen cursus samenstellen. Voor meer informatie kijk op www.aquilcopier.nl/paintlab.htm

Meer artikelen lezen van Copieright PaintLAB?