Hendrick Avercamp (1585 - 1634), bekend als 'de stomme van Campen', is één van de grote schilders van de 17e eeuw. Hij is vooral bekend door zijn winterse taferelen met heel veel mensen op het ijs, en om die reden wordt hij ook wel 'de winterschilder' genoemd. Het Rijksmuseum en enkele andere Nederlandse musea zijn trotse bezitters van werken van Avercamp, maar internationaal is zijn werk nog veel bekender. Zijn tekeningen en schilderijen zijn wereldwijd te vinden in de grote musea en in privé verzamelingen. Toch is over de schilder zelf maar weinig bekend, maar wat we weten levert voldoende stof voor een boeiende biografie. 

Avercamp werd geboren in Amsterdam maar verhuisde op eenjarige leeftijd met zijn ouders naar Kampen. Zijn vader was apotheker. Van moederskant was hij een kleinzoon van de geleerde Petrus Meerhoutanus. Avercamp was doofstom. Hij kreeg de bijnaam De Stomme van Campen. Zijn moeder gaf hem les in schrijven, maar tekenen lag hem beter. Hiermee uitte hij zijn gevoelens. 

Hendrick_Avercamp.jpg

Toen hij 12 jaar was, begon Avercamp met lessen in de tekenkunst bij een arme tekenaar. Op zijn 18e ging Avercamp naar een oom van moederskant in Amsterdam. Daar ging hij in de leer bij onder anderen de Deense historieschilder en portrettist Pieter Isaacsz (1569 - 1625). In Amsterdam maakte Avercamp kennis met het werk van Vlaamse schilders onder wie Gillis van Coninxloo en Pieter Bruegel de Oude. Avercamp ging zich toeleggen op het
schilderen van ijsgezichten. Vermoedelijk in 1607 ging Avercamp terug naar Kampen. Hier bleef hij werken tot zijn dood in 1634, op 49-jarige leeftijd.

Avercamp,_Hendrick_-_Winterlandschap_met_schaatsers_-_SK-A-1718.jpg

Wil je kans maken op dit mooie boek?
Laat hieronder weten wat jouw favoriete Winter-moment is.

Je kan meedoen tot en met 11 februari 23:59 uur.  De winnaar ontvangt een persoonlijk bericht.  

Lees hier meer over de Winterwedstrijd.