TENTOONSTELLING 

Hoewel het landschap eigenlijk als een ouderwets onderwerp werd gezien in de moderne schilderkunst is het voor Hockney een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zestig jaar lang schildert hij al en nog steeds met veel plezier. Kenmerkend voor zijn grote doeken zijn de heldere, felle kleuren die van het doek afspatten.
 
De fascinatie voor de natuur en voor expressieve kleuren die Vincent Van Gogh (1853-1890) en David Hockney (1937) gemeen hebben is uitgangspunt voor de tentoonstelling. Beide schilders volgen de wisseling van de seizoenen in hun werk. De lente die nieuwe kleuren over het landschap strooit, zonovergoten velden, de vele verschillende kleuren en het ritme van bomen en lichtvlekken in het gras. Met oog voor dit soort details brengen ze de natuur in beeld.
 

 De gehele video is hier te vinden

The Joy of Nature is de eerste grote tentoonstelling in Nederland van het werk van David Hockney. Hockney was een van de belangrijke vertegenwoordigers van de Britse popart en verhuisde in de jaren zestig naar Los Angeles.  In de jaren negentig keerde hij terug naar naar zijn geboortegrond: de Yorkshire Wolds in Groot-Brittannië. Daar begon hij het het landschap in zijn omgeving te schilderen. In de Yorkshire-landschappen observeert hij de veranderende seizoenen en de manier waarop licht, ruimte en natuur constant in beweging zijn.  

Hoogtepunt van de tentoonstelling is het kolossale The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven), dat bestaatuit 32 onderdelen met een totale breedte van 9,75 en een hoogte van 3,66 meter. Ook schetsboeken, video’s, fotografische tekeningen en een twintigtal iPad-tekeningen op groot formaat zijn voor het eerst in Nederland.
 
Van Gogh Museum
Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature
1 mrt t/m 26 mei
Amsterdam
 
Informatie en tickets:
https://www.vangoghmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/zien-en-doen/tentoonstellingen/tentoonstelling-hockney-van-gogh