De tentoonstelling Sam Drukker Onderweg  toont schilderijen en tekeningen van kunstenaar Sam Drukker (1957, Goes) gemaakt tussen 2010 en 2021. Drukker staat bekend om zijn portretten die hij schildert met losse penseelstreken op oude en gevonden materialen. In zijn werk vangt hij mensen in al hun verschillende facetten. Onzekerheid, kracht, schoonheid en ouderdom zijn te zien in schilderijen waarin de geportretteerden onderweg lijken te zijn; soms doelbewust en soms ontheemd, met een nog onbekende bestemming.


"Volmaakte schoonheid in de mens zit hem in alle onvolmaaktheden", aldus kunstenaar Sam Drukker.


Gebruikt materiaal
De mens is al jaren het hoofdthema binnen Sam Drukkers werk. Portretten zijn levendig geschilderd waarbij de hoofdpersoon de toeschouwer soms uitdagend aankijkt en soms wegkijkt, als in gedachten verzonken. Sinds 2010 schildert Drukker personen die zoekende zijn: verdreven, ontheemd en onderweg naar een volgend onbekend hoofdstuk in hun leven. Ze staan letterlijk met koffer en plastic tassen in de hand, of zijn roeiend te zien in een boot op weg naar de vrijheid. De Minje-serie uit 2014 verbeeldt tien Joodse mannen die de Tweede Wereldoorlog als volwassenen meemaakten en overleefden. Sam Drukker schildert en tekent op gevonden houten planken en stukken zeildoek of tentzeil. Gebruikt materiaal dat al een verhaal in zich draagt. Sam neemt dat verhaal mee in zijn werk.

 
tentoonstelling Sam Drukker onderweg
Sam Drukker - Drie roeiers

Sam Drukker

Sam Drukker groeide op in Assen. Hij studeerde aan Academie Minerva (1977-1982) in de stad Groningen, waar hij les had van onder meer Matthijs Röling. Hij volgde daarnaast de Lerarenopleiding Ubbo Emmius (1978-1984) in Groningen. Drukker woonde en werkte na zijn studie in Parijs (1984-1985) en Amsterdam. Sinds 1997 woont hij afwisselend in Barcelona en Amsterdam. Hij was oprichter van het Nederlands Portretschap en werd in 2011 gekozen tot Kunstenaar van het jaar. In 2017 was Sam de Jury voorzitter van de allereerste editie van Like my Painting en al een aantal jaar het vaste jurylid van Nationaal Atelier. Drukker exposeerde eerder in onder meer Museum het Rembrandthuis, Museum van Loon en het Joods Historisch Museum.

Sam schildert en tekent portretten van mensen met al hun schoonheid, imperfectie en kwetsbaarheid. De kunstwerken laten een zeer realistische teken- en schilderstijl zien. 

Informatie
Datum:    5 november 2021 t/m 20 maart 2022
Locatie:   Museum Jan, Dorpsstraat 50 in Amstelveen


Activiteiten

Lezing en signeersessie 

Museum JAN organiseert een herfstlezing die dé introductie vormt op de tentoonstelling Onderweg door Sam Drukker. Tijdens dit evenement vertelt de kunstenaar over zijn drijfveren, maakproces en gedachtenspinsels die nauw verbonden zijn met zijn kunst.

Wanneer: 27 november 17.00-18.30
16:30 - ontvangst met koffie/thee en koekjes
17:00-18:00 - lezing door Sam Drukker inclusief welkomstwoord, publieksvragen
18:00-18:30 - afsluiting met signeersessie, catalogus, inclusief consumptie

Entreeprijs€12,50 (inclusief museumentree. Graag bij binnenkomst uw Museumkaart en Amstelveen Stadspas scannen)
Graag aanmelden via educatie@museumjan.nl


Rondleiding Sam Drukker

Tijdens deze rondleiding wordt u meegenomen langs de tentoonstelling Sam Drukker - Onderweg. Sam Drukker is van mening dat kunst begint met heel goed kijken naar het beeld (lijn, toon, kleur en compositie), pas daarna volgt het verhaal achter het kunstwerk.

Wanneer: 12 december 14:00-15:00

Entreeprijs: €7,50 (exclusief museumentree. Graag bij binnenkomst uw Museumkaart en Amstelveen Stadspas scannen)
Graag aanmelden via educatie@museumjan.nl

Voor meer informatie over de tentoonstelling: klik hier voor de website van Museum Jan. 

Nog meer tentoonstellingen bekijken?
Vogelpracht