Zo roepen katten vooral tegenstrijdige, heftige gevoelens op. Een kat ziet er aantrekkelijk uit met haar zachte, luxe vacht en ontspannen, koninklijke gedrag. Echter, een kat is een roofdier en wat haar ware aard betreft, blijft zij ongrijpbaar. Deze grillige verleidelijkheid roept heftige gevoelens op: je bent dol op katten of je haat ze. Aan een kat kun je blijkbaar niet onverschillig voorbijgaan. Dit verschijnsel zie je terug in de manier waarop katten in de kunst worden afgebeeld.
 
De hond wordt als minder angstaanjagend en mysterieus ervaren dan de kat. Op schilderijen en tekeningen vervult hij vaak een edele rol als begeleider of trouwe vriend van de mens.
 
katten
Dorinde van Oort, Vriendje,
de kat van de tekenaar Peter van
Straaten, gemengde technieken
(potlood, oliepastel en olieverf) op
een houten paneeltje van 29 x 43 cm

 
De kat als godheid

In het oude Egypte beschouwde men dieren als een bron van wijsheid en kracht. Dieren waren ingewijden in de geheimen van de natuur en hadden toegang tot mysteries waar de mens van buitengesloten was.

De Egyptenaren bedreven landbouw en graan vormde een belangrijk deel van het voedsel. Katten verdelgden de ratten en muizen die het op het graan gemunt hadden. Voor de Egyptenaren was de kat daarom een belangrijk en nuttig dier dat voorkwam dat er een hongersnood zou uitbreken. Door de Egyptenaren werd de kat niet alleen gedomesticeerd maar ook tot een godheid gemaakt. Door haar koele, geconcentreerde blik en het kunnen zien en overleven in de nacht werd de kat de personificatie van Bastet, de maangodin die vanuit de hemel de mensen en dieren in de gaten hield. In het oude Egypte werden de heilige katten, net zoals mensen, na hun dood gemummificeerd. De aandoenlijke, kleine kattenmummies zijn in vele volkenkundige musea te bekijken.
 
katten
M. Kruithof, pen, inkt en aquarelverf.
Een kattenmummie uit het Oude Egypte
 

De trouwe hond

De trouw van de hond aan de baas en aan de groep (lees: het gezin) waartoe hij behoort, is één van zijn kenmerkendste eigenschappen. Hij zal de zijnen altijd bewaken en beschermen. In de kunst zien we de hond vaak terug als een symbool van trouw. Aan de voeten van de stenen ridders of koningen op graftombes kan om die reden een hond(je) aangetroffen worden.


 
Jan van Eyck (1390 – 1441), Giovanni Arnolfini
en zijn vrouw Giovanni Cenami, 
(1434),
olieverf op paneel, 
81,8 x 59,7 cm,
The National Gallery, Londen
Het hondje op deze afbeelding symboliseert de huwelijkstrouw.


Meer weten? In de cursus Tekenen met Marianne gaan we veel dieper in op deze materie en vele andere onderwerpen en leert u zelf de meest fraaie tekeningen en schilderijen te creëren. U zult versteld staan van uw eigen kunde!
 
De techniek uitleg met voorbeelden komen uit de online tekencursus “Tekenen met Marianne”, waarmee Nationaal Atelier samenwerkt. In deze online cursus Tekenen vind je in 40 video’s en 40 e-books de beste technieken en duidelijke uitleg om treffende portretten, schitterende landschappen, spannende composities en uitdagende perspectieven te maken. Klik hier voor een GRATIS proefaflevering!


Meer tekentips uit de reeks Tekenen met Marianne lezen?

Les 1: Frottage
Les 2: Aquarel, Gouache en Wassingen
Les 3: De anatomie van de schedel
Les 4: Het tekenen van een interieur
Les 5: Licht en donker in de kunst: Clair-Obscur 
Les 6: Cézanne en de Kubisten 
Les 7: Ruimtelijkheid in het gezicht
Les 8: Het leren zien en tekenen van schaduwen
Les 9: Een landschap in gemengde technieken

Vragen? Stel ze hier onder!