Les 2: Aquarel, gouache en wassingen

 

Wat zijn de verschillen tussen aquarel en gouache? 

Aquarel

Aquarelverf is een transparante verf, die met water verdund wordt. Hoe meer water je bij een kleur voegt, hoe lichter de kleur zal worden. Je kunt zelf ook kleuren mengen. Naast verf heb je ook aquarelpotloden en aquarelkrijt. Als je in de getekende partijen met een penseel en schoon water gaat wassen, zullen de lijnen en vlakken oplossen waardoor kleurige aquareleffecten ontstaan. Doordat aquarelverf niet dekkend is, blijft de structuur van het papier goed te zien.


Gouache

Gouache (ook wel plakkaatverf genoemd) is een semi-dekkende verf op waterbasis. Dit wil zeggen dat als je de verf met veel water verdunt hij transparant zal zijn. Verdun je met weinig water dan is de verf dekkend.


Wassingen aanbrengen

Je kunt op verschillende manieren wassingen aanbrengen. Het beste kan je voor het wassen van je tekening een goed aquarelpenseel aanschaffen. Met een stukje op maat gesneden spons of een kleine natuurspons kan je ook heel goed wassingen aanbrengen. Vooral voor grote kleuroppervlakken is een spons geschikt. De richting waarmee je de kleuren wast, kan in de tekening te zien zijn. Dit kan weer een speciaal effect opleveren dat je in een tekening kunt gebruiken.
 
 
Aquarel en gouache
Een Braziliaanse danseres in een expressieve houding, Corri Janssen,
gemengde techniek (oliepastel, Oost-Indische inkt en aquarelverf), 31 x 44,5 cm.


Wil je meer leren over aquarel en gouache en zelf heerlijk aan de slag?
Als lezer van de Nationaal Atelier nieuwsbrief krijg je maar liefst € 20,- korting op de tekencursus Aquarel & Gouache. Je betaalt dan slechts € 9,95. De cursus bestaat uit een praktijkvideo en een rijk geïllustreerd e-book, gepresenteerd en geschreven door Marianne Pruimboom. Je vindt hier meer informatie: https://tekenenmetmarianne.nl/aquarel-en-gouache/


De gewassen pentekening

Oost-Indische inkt is watervast. Eenmaal opgedroogd kunnen de met deze inkt getekende lijnen niet meer door water of een andere vloeistof opgelost worden. Deze eigenschap maakt het mogelijk om in een goed gedroogde pentekening met verdunde Oost-Indische inkt, met gekleurde inkt of aquarelverf wassingen aan te brengen. Een tekening die zowel uit lijnen als uit wassingen bestaat, noemen we een gewassen pentekening.
 
Aquarel en gouache
Voor deze gewassen pentekening heeft de tekenaar
zichzelf als model genomen, zittend voor een grote spiegel.


De techniek uitleg met voorbeelden komen uit de online tekencursus “Tekenen met Marianne”, waarmee Nationaal Atelier samenwerkt. In deze online cursus Tekenen vind je in 40 video’s en 40 e-books de beste technieken en duidelijke uitleg om treffende portretten, schitterende landschappen, spannende composities en uitdagende perspectieven te maken. Klik hier voor een GRATIS proefaflevering!

Meer tekentips uit de reeks Tekenen met Marianne lezen?
https://nationaalatelier.nl/news/teken-tip-van-marianne