Strengere toelatingseisen moeten voorkomen dat de beurs een te stoffig imago krijgt en om die reden staan er dit jaar 39 nieuwe kunsthandelaren op de beurs. De ruimte in MECC Maastricht blijft gewoon hetzelfde, wat betekent dat deze nieuwkomers ten koste gaan van oudgedienden. Door meer ruimte te geven aan moderne en hedendaagse kunst speelt de beurs slim in op de trend onder verzamelaars om niet specifiek te kiezen voor één bepaalde kunstperiode.  

Met de 39 nieuwe gezichten komt het totaal op 277 deelnemers. Om de handelaren meer bewegingsvrijheid te geven, stelt de beurs dit jaar voor het eerst minder strenge eisen aan de objecten die tijdens de beurs te zien zullen zijn. Ook is er een tweede kijkdag in het leven geroepen. De twee kijkdagen zijn, tot ongenoegen van het gewone publiek, alleen toegankelijk voor een zeer select gezelschap. TEFAF wil op deze manier proberen de koopkracht in de eerste twee dagen te stimuleren. 

Daarnaast is op de beurs een bijzondere gastexpositie te zien van de Staatliche Kunstsammlungen uit Dresden. Dit museum richt met 23 topstukken uit de collectie een kleine expositie in. Te zien zijn onder meer een bijzondere serie Meissen vazen en een schilderij van Rembrandt, De Ontvoering van Ganymedes uit 1635. 

Om de beurs extra aanlokkelijk te maken voor het grote publiek is dit jaar TEFAF & The City in het leven geroepen. Partijen als Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Bonnefantenmuseum, Theater aan het Vrijthof e.a. hebben een programma opgesteld om de hele regio bij de TEFAF te betrekken. Dit spraakmakende initiatief biedt bezoekers van de TEFAF een ‘all round experience’ met tentoonstellingen, liveoptredens, balletvoorstellingen en films waardoor een bezoek aan Maastricht dit jaar extra de moeite waard is. Voor een overzicht van het volledige programma, klik hier. 

De TEFAF is van zaterdag 16 maart t/m zondag 24 maart voor het publiek geopend.