Stap 1: Schetsen in perspectief
Zet de schets op met Van Gogh grafietpotloden. Er zijn altijd meerdere perspectieven van toepassing in een schilderij of foto. In deze tekening hebben we twee perspectieven: één met een centraal verdwijnpunt en er zijn ook objecten met twee verdwijnpunten. De huizen (links en rechts) zijn in een ‘1-puntsperspectief’ getekend. Dit betekent dat alle lijnen van de huizen naar een verdwijnpunt in de horizon lopen. Zie de groene lijnen in de afbeelding.
 
Tegelijkertijd zien we dat het gebouw in het midden twee wanden heeft. We kijken hier precies ‘om de hoek’. Om deze reden is hier een ander perspectief van toepassing, namelijk het ‘2-puntsperspectief’. Hierbij lopen de lijnen naar de zijkanten toe. Deze zijn op dezelfde hoogte als de lijnen van het 1-puntsperspectief getekend, er is namelijk maar één horizon. Het 2-puntsperspectief is te zien in de afbeelding, waar de rode en gele lijnen zijn ingetekend. Je ziet dat het verdwijnpunt rechts (rode lijnen) buiten de afbeelding valt, dit komt vaak voor.
 
Tip: Kijk goed hoe objecten in de ruimte staan en welk perspectief van toepassing is. Bij objecten die we van bovenaf of onderaf zien, lopen de verticale lijnen van de wanden niet parallel, maar naar elkaar toe. Dit wordt het 3-puntsperspectief genoemd (hier niet van toepassing).
 
Stap 2: Kleurkeuze Van Gogh aquarelpotloden
Bristolpapier is uitermate geschikt voor potloden, omdat het papier heel erg glad is. Het papier kan ook goed tegen water (niet te veel), ideaal voor mixed-mediatechnieken als aquarelpotloden of Ecoline. Justyna heeft gekozen voor Van Gogh aquarelpotloden in mooie, warme en zuidelijke tinten.