Artemis Omnibus

Diana Kostman studeerde Kunstgeschiedenis en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 heeft ze Artemis Omnibus opgericht: een zelfstandig bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. Ze neemt haar cursisten al 15 jaar vol enthousiasme mee op een verrassende ontdekkingsreis door de onbegrensde wereld van de beeldende kunst in al haar facetten. Luister naar de intrigerende verhalen achter beroemde kunstwerken, ontdek het meesterschap én de vaak verborgen symboliek. Na het volgen van een cursus of lezing, ga je met nog meer plezier naar het museum en kun je de opgedane kennis in de praktijk toepassen.
 

Lezingen over Landschappen:

In april staan er twee lezingen op het programma:

1 De romantiek van het landschap
2 En plain air, de kunstenaar in de vrije natuur


De romantiek van het landschap


de romantiek van het landschap

Het landschap in zijn wisselende vormen beïnvloed door diverse weersomstandigheden en de seizoenen maar ook door het ingrijpen van de mens, heeft altijd een grote aantrekkingskracht op schilders gehad.  In de middeleeuwse kunst had het landschap nog een ondergeschikte rol op de achtergrond. In de zeventiende eeuw kende de natuur echter al een eigen genre in de schilderkunst. Te denken valt aan Jan van Goyen met zijn weidse verten en de Franse kunstenaar Claude Lorrain met zijn klassieke landschappen. Een kunstenaar als Van Ruisdael leek ook oog te hebben voor de verinnerlijking van de natuur. Het geschilderde landschap met grillig gevormde bomen, vergezeld van ruïnes, lijkt de beschouwer mee te nemen naar een bezielde wereld en gaf hem stof tot nadenken. Deze gedachten werden verder ontwikkeld door met name de Romantici in de laat 18e en in de 19e eeuw. De door hen weergegeven taferelen tonen een variëteit aan natuur met al haar grilligheden, van eenzame bossen tot woeste berglandschappen. Ook hier wordt de beschouwer meegenomen op een alles overweldigende spirituele reis naar het eigen innerlijke.

In deze lezing zal ik ingaan op de ontwikkeling van het geliefde genre binnen de schilderkunst. Ik begin met de opkomst van de Hollandse landschapsschilderkunst van de zeventiende eeuw. Deze kunst combineerde het toenmalige karakteristieke landschap met eigentijdse taferelen, zoals te zien is in Rivierlandschap met veerpont van Esaias van der Velde.  

Een andere stroming die aan bod komt, is het Italianiserende landschap. Een aantal jonge Hollandse kunstenaars trok naar Italië om zich te laten inspireren door de azuurblauwe luchten en het warme licht. Eenmaal terug in Holland maakten zij idealistische, Italiaans aandoende landschappen met een kenmerkend rijk kleurcontrast en een wijde horizon met een geelgouden gloed.  

Hierna komt de schilderkunst van de Romantiek volop aan bod en zullen wij kijken naar enkele prachtige voorbeelden van de immense kracht van de natuur, geschilderd door de kunstenaars uit (voornamelijk) het noorden van Europa zoals J.M.W. Turner, Caspar David Friedrich, en uit de Scandinavische gebieden Johann Christian Dahl met bijvoorbeeld zijn imposante weergave van de Uitbarsting van de Vesuvius uit 1820-1821.

Tijd: woensdag 14 april van 15.00 tot 17.00 via Zoom
Prijs: € 17,50


Wanneer je zowel de eerste lezing van april "De Romantiek van het landschap" (14 april) als de tweede lezing "En plein air, de kunstenaar in de vrije natuur" (28 april) wilt volgen, betaal je slechts € 29,95  voor beide lezingen.