De jury

De juryleden bestaande uit hoofdredactrice van Tableau Magazine Dominique van der Mee, kunstenaar Dorus Brekelmans, beeldhouwer Michiel van Pinxteren en junior conservator bij Het Noordbrabants Museum Charlotte Hoitsma beoordeelden de 109 ingezonden kunstwerken op techniek, materiaal, originaliteit, compositie en emotie. Uiteindelijk besliste de jury dat Pascal van Gijtenbeek met het kunstwerk ‘zicht uit Volkswagenbusje’ de winnares was van de landschappen schilder- en tekenwedstrijd.
 
Pascal: "Ik vond het een hele eer dat ik had gewonnen, want ik had het eigenlijk niet verwacht. Ik had alle andere kunstwerken ook gezien en er zaten veel klassieke landschappen tussen, zoals je die ook in het museum ziet. Dit schilderij is wel wat anders dus ja ik vond het heel verrassend!"


Volkswagenbusje

Juist omdat het werk anders was de andere inzendingen had de jury gekozen voor dit werk. Zo stond in het juryrapport: "Een bijzonder schilderij, omdat de voorstelling vanuit een originele invalshoek is bekeken. Het is misschien technisch niet de beste inzending, maar de vindingrijkheid van dit schilderij vonden we een leuke en originele keuze en totaal anders dan de andere inzendingen."

Pascal: "Een jaar geleden hadden we een Volkswagen busje gekocht. We waren toe aan veel vrijheid. Ik had veel gewerkt, we hadden drie jonge kinderen en we hadden een drukke en chaotische tijd achter de rug. Daardoor hadden we behoefte aan een soort vrijheidsgevoel dus schaften we een oud volkswagenbusje aan, zodat we lekker konden kamperen. En eigenlijk wilde ik dat gevoel dus ook in het schilderij vastleggen. Dat je op weg gaat, op weg naar het vrijheidsgevoel en dat dat dus je uitzicht was. Dit is toevallig ook de straat waar ik woon."

 
Taart met het winnende kunstwerk

 

Wie op de kleine details let ziet dat er ook een zelfportret is vereeuwigd in de achteruitkijkspiegel. Pascal: "Dit zijn mijn armen en ik zit ook achterin het busje. Ik heb heel lang nagedacht wat er moest komen in de achteruitkijkspiegel. Ik dacht ik kan ook iets heel belachelijks erin doen, zoals iets van Star Wars, maar het is ook wel grappig als ik twee keer in het busje zit. Uiteindelijk heb ik dus een foto gemaakt vanuit het busje. Dat kon natuurlijk niet terwijl ik aan het rijden was dus ik heb van het raam een foto gemaakt en daarna ben ik midden op de weg gaan staan en heb ik nog een foto gemaakt. daarna nog een foto van mijn armen gemaakt en een foto van mijzelf in de achteruitkijkspiegel en die vier foto’s heb ik samengevoegd."

 
Winnares Pascal van Gijtenbeek ontvangt de waardecheque
uit handen van Nationaal Atelier


Hoofdprijs
Pascal heeft de hoofdprijs ter waarde van 500 euro gewonnen. Wat gaat ze met het gewonnen bedrag doen? Pascal: "Het is heel veel geld en omdat er kritiek was op mijn schilderij dat de techniek niet goed was wil ik advies inwinnen bij kunstenaars hoe ik mijn techniek kan verbeteren. En ik wil investeren in nieuw materiaal, zoals linnen doeken en duurdere kwasten. Nu schilder ik nog met kwasten van de Action. Mocht er daana nog geld over zijn dan zou ik nog wel een studiereis willen maken."

Nogmaals gefeliciteerd Pascal met de hoofdprijs!

Binnenkort starten we met een nieuwe schilder- en tekenwedstrijd dus hou onze website, nieuwsbrief en/of social media in de gaten. 

Alles over de landschappen schilder- en tekenwedstrijd lezen?
Meer over het thema landschappen
Bekijk hier de winnaars