Vanuit een modern meesteratelier werkt het team van experts met geavanceerde technieken om de meesterwerken tot leven te brengen. Centraal staat de vraag: hoe deed de meester het? 

Na vijf weken is het moment van de waarheid daar en laat de museumdirecteur van het betreffende museum zijn licht schijnen op de reconstructie. Het originele schilderij én de reconstructie hangen naast elkaar op zaal in het museum. Is het team er in geslaagd om het geheim van de meester te ontrafelen? De oplettende kijker zal aan het einde van het programma het onderscheid zien tussen een reconstructie en het ware meesterwerk.

Het team
Het team is dit jaar anders van samenstelling en bestaat uit de volgende vier personen: Kunstenaar en onderzoeker Lisa Wiersma (1984), restaurator Michel van de Laar (1966), wetenschapshistoricus Thijs Hagendijk (1989) en materiaaldeskundige Prof. Dr. Joris Dik (1974). 

Lisa Wiersma

Kunstenaar en onderzoeker Lisa studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze later ook lesgaf. Zij werkt, aan de Universiteit van Utrecht, aan haar proefschrift over 17de-eeuwse schildertechnieken, in het bijzonder technieken voor stofuitdrukking. Met haar geoefende oog en trefzekere hand zet deze doctor in spe kunstwerken van alle tijden op het doek. 

Het geheim van de Meester


Michel van de Laar

is zelfstandig restaurator van schilderijen en heeft sinds 2014 zijn eigen atelier gevestigd in ´s-Hertogenbosch en Amsterdam. Michel komt uit een familie van restauratoren,
een familietraditie die al sinds 1912 teruggaat. Michel volgde opleidingen aan de Academie Anderlecht in Brussel en het Laboratoire d’Etude des Œuvres d’Art par les Methodes Scientifiques in Louvain-la-Neuve waarnaar hij 25 jaar lang restaurator was in het Rijksmuseum in Amsterdam. 

Het geheim van de Meester


Dr. Thijs Hagendijk

is docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Vorig jaar promoveerde Thijs op het onderwerp Hoe werkten de oude meesters, welke materialen gebruikten zij en hoe werden recepten en technieken vastgelegd en doorgegeven? Voordat hij kunstgeschiedenis studeerde heeft hij een studie Scheikunde gevolgd en zelfs les gegeven op de middelbare school. 

Het geheim van de Meester

Prof. Dr. Joris Dik 

studeerde kunstgeschiedenis en klassieke archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1995 tot 1996 was hij stagiair bij het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Daarna promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam met een focus op historische pigmenttechnologie. In 2003 kwam hij bij de Technische Universiteit Delft om een ​​onderzoekslijn op te zetten naar materialen in kunst en archeologie. 

Het geheim van de meester


De acht kunstwerken:

In dit vierde seizoen reconstrueert het team de volgende acht werken:
Het Melkmeisje van Johannes Vermeer
Amo te, ama me van Lourens Alma-Tadema
Vaas met bloemen van Rachel Ruysch
Vrouw in profiel, voor zonnebloemen van Van Gogh van Isaac Israëls
De toren van Babel van Pieter Bruegel I (de oude)
Trompe-l'oeil stilleven van Samuel van Hoogstraten
Le couple à la maison van Corneille
De Piskijker van Jan Steen

Het programma Het geheim van de Meester is elke dinsdagavond te zien om 20.30 op AVROTROS op NPO 2.