De wereld is soms getekend door conflict en onzekerheid. En dat kunst ook in de meest uitdagende omstandigheden een rol kan spelen, blijkt wel uit een recentelijk bericht in de NRC: Gazaanse kinderen, schuilend voor bommen, tekenen oorlogsscènes als een manier om hun emoties te uiten. 

Het verhaal van deze jonge kunstenaars benadrukt op indrukwekkende wijze de universele taal van kunst. Schilderen, tekenen, boetseren, beeldhouwen, fotograferen: het overstijgt grenzen en verbindt mensen. 

De Hope Foundation
De Haagse kunstenares Ingrid Rollema is al zo'n 33 jaar vrijwilliger in Gaza, waar ze onder andere tekenles aan kinderen geeft. Met de Hope Foundation helpt zij, samen met andere vrijwilligers, getraumatiseerde en gehandicapte kinderen door ze in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Met diverse initiatieven, waaronder een kunst academie, proberen zij kinderen structuur, educatie en een veilige ruimte te bieden.  

Schermafbeelding 2023-12-03 om 08.26.09.png
Door Reem Hamad - '..niets is meer zoals het was..'

Schermafbeelding 2023-12-03 om 08.28.32.png

Door Ali (19) - '..ik hoop dat de wereld beter wordt..'

Zain Karam (8 jaar) - 'ik mis normaal te zijn'
'..de afgelopen drie weken waren heel eng en afschuwelijk. Dat gevoel hebben we nog steeds. 's Nachts kan ik niet slapen. Ik droom ervan veilig in mijn land te wonen. Ik zou graag kunstenares worden .. Ik mis mijn school, ik mis mijn onderwijzers. Ik mis normaal te zijn..'

Ali (19) - 'ik hoop dat de wereld wakker wordt'
'Ik kom uit Gaza en studeer aan de pedagogische academie. Ik ben dol op kunst en maak graag mooie schilderijen..' 'Ik droom ervan een beroemde kunstenaar te worden'. 

In onze vorige PREVIEW vertelde we al dat creatief bezig zijn goed is voor de ontwikkeling van een kind. Dit verhaal benadrukt ook nog eens hoe kunst een krachtige uitlaatklep kan zijn.  

Meer verhalen en tekeningen van de kinderen lezen? Klik hier voor het hele artikel. 

Bron: www.nrc.nl | www.hope-foundation.nl |
Foto's door Hope Foundation