Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst bestaat 150-jaar

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst viert in 2021 zijn 150-jarige bestaan. De Prijs werd in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor  Vrije Schilderkunst en is daarmee een van de oudste Prijzen voor schilderkunst in Nederland.  Om dit jubileum te vieren zal de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 en de daarbij horende tentoonstelling in de zomermaanden plaatsvinden en verrijkt worden met een verrassende terugblik op de afgelopen jaren.  


'Het afgelopen half jaar hebben we allemaal kunnen ervaren hoe het voelt als de cultuur in ons leven wegvalt. Kunst is zuurstof voor het hart en voedsel voor de geest. Dit is misschien wel het grootste verschil tussen mens en dier: wij kunnen niet zonder cultuur (met grote en kleine C). Ik heb bewondering voor de manier waarop makers in de kunst de moed erin houden. Daar hebben ze onze steun bij nodig.’  aldus Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in zijn toespraak bij de uitreiking van de Prijs in oktober van dit jaar.


Voor wie?

De Koninklijke Prijs is bedoeld om jongeren tot 35 jaar, in Nederland werkzame schilders, aan te moedigen in hun werk als kunstenaar.  Getalenteerde kunstenaars ontvangen bijzondere aandacht en worden gestimuleerd zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Deze aanmoedigingsprijs heeft zich in de afgelopen 150 jaar ontwikkeld tot een ware traditie van koninklijke aandacht voor de schilderkunst. 


Prijs

Drie kunstenaars worden jaarlijks, op voordracht van de jury, onderscheiden door de Koning. Met de onderscheiding ontvangen de kunstenaars elk een bedrag van 9.000 euro.


Jury

De jury van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 bestaat uit: Paula van den Bosch (voorzitter), Heske ten Cate, Zippora Elders, Brian Elstak, Marc Mulders, Sam Samiee en Maaike Schoore.

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst


Uitreiking

In verband met de pandemie krijgen de uitreiking van de prijs en de opening van de tentoonstelling in het Koninklijk Paleis Amsterdam in de zomer 2021 indien nodig een andere vorm.


Voorwaarden

Kunstenaars die op de datum van de uitreiking van de Prijs (juli 2021) nog een opleiding volgen aan een academie voor beeldende kunsten kunnen niet inzenden (m.u.v. tweede fase studenten ). Autodidacten dienen op 1 januari 2021 24 jaar of ouder te zijn. Buitenlandse kunstenaars kunnen alleen meedoen indien zij in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning en/of burgerservicenummer (BSN). Bovendien dienen zij te beschikken over een bestendige band met Nederland. Kunstenaars die de Prijs al hebben ontvangen mogen alleen meedoen indien zij op 1 januari 2021 jonger zijn dan 30 jaar. Prijswinnaars die drie maal de Prijs hebben gekregen zijn van deelname uitgesloten.


Insturen

De eerste jureringsronde vindt digitaal plaats. Tot 1 maart 2021 kunnen kunstenaars tot 35 jaar werk inzenden om mee te dingen naar de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021. 

Klik hier  om je in te schrijven of bekijk de website voor meer informatie.

Andere wedstrijden en op calls bekijken?
 
 
5 x schilderwedstrijden voor amateurkunstenaars en (semi) professionals
Open Call contemporary art collecting