Stap 1: Is een galerie benaderen. Het is een fabeltje dat een galerie jou vindt. Misschien als je Henk Helmantel of Svetlana Tartakovska heet (Ja, ik kom uit het noorden en ik deel dan ook graag onze parels), maar over het algemeen kun je beter zelf de galerie benaderen die je leuk vindt, dan wachten tot ze jou ‘ontdekken’ tussen alle kunstenaars die wel zelf contact hebben opgenomen met de galerie.

Stap 2: Ja, het is zover, een galerie heeft gereageerd en je mag bij hun exposeren. Gefeliciteerd! Niet schrikken nu, want het is normaal dat daar kosten aan verbonden zijn. Vaak is er een startbedrag en vragen ze een percentage van wat je verkoopt. Het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld alleen een verkooppercentage is en geen startbedrag, maar dan ligt het verkooppercentage waarschijnlijk hoger.

Ik had ooit contact met een galerie die voor drie werken € 850,- vroeg met een verkooppercentage van 40% per verkocht werk. Dat werd mij veel te gek. Wel heb ik geëxposeerd bij een galerie die voor 10 werken € 250,- vroeg en een verkooppercentage van 10% per verkocht werk. Dit voelde juist voor mij.

Ook kun je kijken of er een bedrijf is met een mooie ruimte, waar de boel wel wat opgefleurd kan worden. Een dokterspraktijk, woonwinkel, kapper, notariaat; je kan het zo gek niet bedenken. Hierbij heb je vaak zelfs de kans dat er minder of geen kosten aan verbonden zijn.

Het voordeel van bij een galerie exposeren is, vind ik, dat je de PR niet zelf hoeft te doen. Er zijn sokkels en ophangmateriaal aanwezig, je werken zijn verzekerd, er worden kaartjes bij elk werk gemaakt en het is in de weekenden geopend. Je hoeft je niet druk te maken over hoe de flyers eruitzien. Het neerzetten en ophangen van je werk is een gigantische klus die vaak ook uit handen genomen wordt door de galerie (Al vond ik het in het begin heel moeilijk om los te laten. Wat als er iets met mijn kunst gebeurde of dat ik het niet mooi gepresenteerd vond? Gelukkig is dit tot nu toe altijd goed gegaan.)


exposeer kunstwerken


Stap 3: Wat je nog wel zelf moet doen als je in een galerie exposeert, is een lijst maken, en zeker de eerste keer ben je hier wel even mee bezig. Want per object wat je wil exposeren willen ze graag het volgende weten:
  1. Hoe het heet (en een goede naam is belangrijk, dus denk hier goed over na.)
  2. Wat de maten zijn (dus pak je meetlint er maar vast bij.)
  3. Een foto (zodat ze weten om welk werk het gaat.)
  4. Het materiaal waarvan het gemaakt is (Olieverf op doek, keramiek met staal, etc.)
  5. De prijs.
Persoonijk vind ik de makkelijkste manier om dit te maken in het programma Word of Excel met een tabel. Bewaar dit document goed, zodat je bij een volgende expositie dit opnieuw kunt gebruiken.

Stap 4: Verpakken en plakken. Zoals ik al zei, onderschat ik vaak de voorbereidingen. Voordat het klaar is om in de galerie te hangen, zijn er misschien nog wat dingen die je moet voorbereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je schilderijen opgehangen kunnen worden. Ik span zelf altijd een ijzerdraadje achterlangs, door twee schroefjes met een rondje eraan, aan de achterkant van het schilderij aan beide kanten aan te brengen. Als ik geen lijsten om mijn schilderijen heb, dan zorg ik daarnaast dat de zijkanten toonbaar zijn (meeschilderen of in één kleur afwerken) en ook vernis ik mijn werken, maar dat is een persoonlijke keuze. Mijn beelden verpak ik goed in dozen, zodat ze niet kunnen beschadigen tijdens het transport. Kranten en bubbeltjesplastic zijn mijn grootste vrienden.

Dat was het dan, de voorbereidingen zijn klaar. Het lot van jouw kunstwerken ligt nu in handen van de galerie. Hier nog een paar tips, die je eventueel zou kunnen proberen om meer te verkopen, maar zeker geen must:
 
  • Delen in je eigen omgeving / social media.
  • Start een online atelier op Nationaal Atelier
  • Aanwezig zijn in de galerie (mensen kopen sneller een kunstwerk van een kunstenaar die ze kennen, ontmoet hebben of het verhaal erachter weten).
  • Benader zelf de (lokale) krant(en), misschien willen ze wel een uitgebreider interview publiceren over jouw kunst.
 
Heel veel succes met je eerste expositie. Wees trots op jezelf en het allerbelangrijkste: geniet ervan. Want jouw harde werken wordt beloond. Mensen krijgen jouw werk te zien en zelfs als je niks verkoopt, is dit iets moois.

Liefs, Ilana

Wil je meer over Ilana weten?
Instagram
Facebook
 
Website

Meer lezen?
Blogger Ilana de Boer stelt zich even voor!
Your Body is Amazing
Fouten maken verleer je nooit
Doorzetten is geen optie, het is de enige weg vooruit
Zes dingen die ik geleerd heb over kunst en kunstenaars
Mijn geheim voor alle leuke (kunst)dingen in het leven