Pop-up-kunstplatform

In vijf industriële loodsen aan de rand van Amsterdam tonen hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en fotografen een mix van sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie en installaties. En allemaal op XL-formaat. Met maar liefst 7.000 m² blijft het pop-up-kunstplatform BIG ART in omvang en aanbod groeien. Het Hembrugterrein wordt komende tijd ontwikkeld tot een gemengd stedelijk gebied met behoud van het unieke karakter en met een grote rol voor creativiteit en cultuur. BIG ART sluit hier perfect bij aan.
BIG ART 2019 - Dadara

Groot, groter, grootst 

De indrukwekkende industriële hallen vragen om grote gebaren. Lichtkunstenaar Peter Vink creëert voor BIG ART een enorme installatie direct bij binnenkomst. Muralist Guido Winkler maakt ter plekke een wandschildering, net als Tonneke Sengers. Marieke Bolhuis toont een 30 meter lange spiegelsculptuur en Klaas Kloosterboer maakt voor BIG ART een groot vrijstaand werk. Kunstenaar Erik Buijs presenteert een draaiende mobile, de Chinese kunstenaar Ma Hui een meterslange tekening, Jorrit Paaijmans een enorm draadwerk en Miriam Kruishoop en Simone Benett tonen intrigerende videowerken. Bekende namen als Rob Voerman, Dadara, Fransje Killaars, Koen Hauser en Roy Villevoye doen mee naast aanstormende talenten als Leslie Nagel, Felipe van Laar, Bart Schalekamp en Puck van Donselaar en Ana Oosting die beiden net afstudeerden aan de Gerrit Rietveld Academie.

Deelnemende galeries aan deze editie zijn onder andere Galerie Franzis Engels, Cokkie Snoei, Galerie Bart, galerie dudokdegroot, Jan Knegt Gallery en Rademakers Gallery. Op het Hembrugterrein zelf zijn ook een groot aantal designers, architecten, fotografen en kunstenaars permanent gevestigd en zijn er verschillende horecagelegenheden. BIG ART vormt een mooie aanleiding om dit bijzondere, bruisende en bosrijke gebied te ontdekken. 
 

BIG ART 2019 - Paul Bulika

Hidden Gem

BIG ART is een initiatief van Anne van der Zwaag, curator, publicist en ook directeur van designbeurs OBJECT. Ze stelde eerder grote interdisciplinaire tentoonstellingen samen zoals BAL! (Paleis Soestdijk), WIT (Nederlands Fotomuseum) en PASTOE (Kunsthal). Elke editie zoekt Van der Zwaag een locatie met een verhaal. Het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal is een ‘hidden gem’ op steenworp afstand van Amsterdam. De voormalige munitiefabriek uit de 19e eeuw beslaat ruim 42 hectare en telt 108 industriële gebouwen waarvan 53 monumenten; het was het hart van de verdedigingslinie de Stelling van Amsterdam.