Happy little trees

Miljoenen mensen hebben vanaf 1983 zijn tv-serie The Joy of Painting gezien waarin Bob telkens binnen 30 hypnotiserende minuten een landschap neerzette. Artistiek directeur Ype Koopmans: ”Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur. Een ontwapenend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt”. De expositie in Museum MORE wordt samengesteld in samenwerking met Bob Ross Inc en zal ongeveer 40 highlights uit Bobs tv-oeuvre tonen. Uiteraard met almighty mountains, happy little trees en fluffy clouds. Om met Bob Ross te spreken: Let’s have some fun!

 
Bob Ross
Bob Ross, Mountain Summit, ca 1987, niet uit tv-show. Collectie Tiqets (NL). ©Bob Ross Inc. Foto Peter Cox
 

Landschapschilder

In 381 afleveringen schilderde Bob besneeuwde bergen, puntige naaldbomen, donzige loofbomen, schuimende watervallen, stille bospaadjes en spiegelende meertjes. Badend in goud lentelicht of een koude winterzon. Alle seizoenen passeerden de revue. De natuur was zijn grootste inspiratiebron. De mens was – op twee van zijn schilderijen na – de grote afwezige in Bobs werk. Aan bloemen of portretten deed hij niet, daar voor vond hij zichzelf niet goed genoeg. Daarom nodigde hij gastschilders uit in 22 van de 403 uitzendingen die hij in totaal maakte.
 
In dertig hypnotiserende minuten demonstreert hij welke effecten je kunt creëren op een canvas met wet-on-wet (nat-in-nat), in de kunst ook bekend als alla prima. Deze schildertechniek, die vereist dat de schilder snel te werk gaat om het droogproces van de verf voor te zijn, werd ook toegepast door kunstenaars zoals Velázquez, Rembrandt en Hals. Maar Bob Ross pretendeerde nooit een artistiek genie te zijn: ’It’s not traditional art, it’s not fine art. And I am not trying to tell anybody it is’. Bobs doel was mensen plezier te laten beleven aan schilderen.

Bob overleed aan lymfklierkanker in 1995 en werd slechts 52 jaar oud. Gedurende zijn leven heeft hij meer dan 1000 landschappen geschilderd in zijn tv show. De New York Times ging vorig jaar op zoek naar het antwoord op de vraag: Waar zijn alle Bob Ross schilderijen gebleven: 
 
 

Vanaf 19 november is de tentoonstelling te bezoeken in Museum MORE.
Meer informatie over de tentoonstelling?
Reserveren is verplicht: plan hier uw bezoek.