Wil je meer horen over Henri Toulouse-Lautrec en andere beroemde kunstenaars in Parijs? Diana Kostman geeft twee lezingen over Parijs en speciaal voor Nationaal Atelier leden hebben we een leuke aanbieding!
 
Lezing 1: Bruisend Montmartre, de kunstenaarswijk van Parijs
Donderdag 18 maart van 15.00 tot 17.00 via Zoom
Prijs € 17,50

Toen Vincent van Gogh in 1886 in Parijs kwam te wonen bij zijn broer Theo, kon hij geen betere kunstzinnige plek bedenken. De wijk waarin hij namelijk terecht was gekomen, was het levenslustige Montmartre. Een buurt aan de voet van de imposante uit witte steen opgetrokken Sacré Coeur, die verschillende creatieve bohemiens thuis noemden. Een van de meest opvallende kunstenaars waar Van Gogh contact mee kreeg en hij al gauw een vriend mocht noemen, was de uit het Zuid-Franse Albi afkomstige Henri de Toulouse-Lautrec. De adellijke Lautrec was weliswaar klein van gestalte maar wist door zijn joi de vivre de weg te vinden in het ruige Montmartre waar de lokale straatrovers, apaches genaamd, na het vallen van de schemering, heer en meester waren rondom Place Pigalle.

In 1889 werd aan de Boulevard de Clichy het cabaret-theater de Moulin Rouge geopend vol spektakel van dans, zang en circus waar Henri al snel vaste gast was. Hij maakte daar kennis met grote namen als La Goulue, de belangrijkste danseres van de Cancan, met danser Valentin le Dessosé en de vrouwelijke clown Cha-U-Kao. Het circus met al zijn optredens had sowieso aantrekkingskracht op Toulouse-Lautrec en hij maakte hierop geïnspireerd een aantal prachtige kunstwerken. Enkele jaren later zou het circus ook de toen nog zeer jonge Pablo Picasso betoveren en de inspiratie vormen voor zijn bekende Saltimbanques.

Tijdens deze lezing zal ik ingaan op de vele culturele aspecten van deze prachtige wijk die zoveel beeldend kunstenaars, musici, variétéartiesten en literatoren van naam heeft voortgebracht. Aspecten die worden uitgelicht zijn onder meer de oorsprong en ontwikkeling als stadsdeel van Parijs vanaf 1860, de vele uitgaansgelegenheden zoals de Chat Noir, de Lapin Agile en de Moulin de la Galette en treedt een groot aantal kunstenaars voor het voetlicht uit de periode 1860-1910, waaronder Auguste Renoir, Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo, Erik Satie, Amadeo Modigliani en de Nederlander Kees van Dongen.
 
Lezing 2: Picasso en de kunstenaars van Montparnasse
Donderdag 25 maart 15.00 -17.00 uur via Zoom
Prijs € 17,50

In 1937 choqueerde de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso de wereld met zijn overweldigende schilderij Guernica waarin hij aandacht opeiste voor de nazibombardementen van het gelijknamige Baskische stadje. Hij schilderde dit schilderij in zijn atelier aan de Rue des Grands-Augustins, gelegen op de linkeroever van de Seine in Parijs. De eerste jaren van zijn Parijse periode had hij doorgebracht in de arme wijk Montmartre, maar toen hij eenmaal naam had gemaakt als kunstenaar verhuisde hij naar de andere kant van de Seine. Zijn inspiratie vond hij in de nabij gelegen wijk Montparnasse met zijn vele cafés. Montparnasse was evenals Montmartre in 1860 geannexeerd door Parijs en trok sinds 1900 een grote groep avantgardistische kunstenaars die neerstreken in de gelijknamige Boulevard Montparnasse, bekend om zijn vele restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden.

Picasso werd al gauw het middelpunt van een kring van gelijkgezinden. Waar hij neerstreek, dromden namen als Modigliani, Soutine en de dichter André Salmon om hem heen en ontstonden al gauw urenlange gesprekken, vaak op slechts één kop koffie en een stuk brood. Bijzonder was dat veel uitbaters van deze eetgelegenheden, waaronder Victor Libion van La Rotonde, de kunstbende niet weg keek maar ze koesterden. Straatarme kunstenaars als Modigliani warmden zich in de winter bij de kachel en kregen op de pof warme koffie aangereikt. Omstanders werd zelfs gevraagd om de grote meesters met rust te laten wanneer zij waren ingedut. Betaling van de rekening geschiedde vaak door het in bruikleen geven van kleine kunstwerken. 

Ook kunstenaars van buiten Frankrijk wisten deze wijk te vinden. Zo kon de uit Rusland afkomstige Marie Vassilieff al snel aansluiting vinden in de kringen rondom Picasso en maakte de Japanner Tsuguharu-Léonard Foujita hier snel naam als commercieel aantrekkelijk kunstenaar.

In de lezing Picasso en de kunstenaars van Montparnasse zal verder worden ingegaan op deze inspirerende periode van de Parijse kunstgeschiedenis, waarin de veelal aan de Bvd de Montparnasse gelegen eetgelegenheden een broedplaats waren voor de kunstenaars en hun modellen.  De beroemdste van deze modellen, dankt zelfs haar artiestennaam aan de wijk, Kiki de Montparnasse. Ik zal daarbij het leven en werk bespreken van Picasso en zijn kunstenaarsvrienden tegen de achtergrond van het uitgaansleven van Montparnasse. Aan bod komen enkele beroemde uitgaansgelegenheden als Le Dôme, Le Select en Les Deux Magots.


Aanbieding

Speciaal voor Nationaal Atelier leden hebben we een leuke aanbieding! Wanneer je zowel de eerste lezing 'Bruisend Montmartre de kunstenaarswijk van Parijs' (18 maart) als de tweede lezing van deze maand 'Picasso en de kunstenaars van Montparnasse' (25 maart) wilt volgen, betaal je slechts € 29,95 voor beide lezingen. De eerste drie inschrijvers mogen GRATIS beide lezingen volgen! Na afloop kun je de lezing nog een week terugkijken.

Over Artemis Omnibus

Diana Kostman studeerde Kunstgeschiedenis en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 heeft ze Artemis Omnibus opgericht: een zelfstandig bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. Ze neemt haar cursisten al 15 jaar vol enthousiasme mee op een verrassende ontdekkingsreis door de onbegrensde wereld van de beeldende kunst in al haar facetten. Luister naar de intrigerende verhalen achter beroemde kunstwerken, ontdek het meesterschap én de vaak verborgen symboliek. Na het volgen van een cursus of lezing, ga je met nog meer plezier naar het museum en kun je de opgedane kennis in de praktijk toepassen.