Licht speelt een cruciale rol in de kunst. Het kan sfeer creëren, emoties oproepen en diepte en dimensie toevoegen. En de winnaars laten dat maar al te goed zien.

De derde plaats: Lian van Berkel - When all the light has gone
"Soms voelt het alsof al het licht uit de wereld is en er alleen nog duisternis heerst". Lian heeft een chronische ziekte. Sinds dit bekend is, is zij op zoek gegaan naar manieren van ontspanning en emotieverwerking. En wat zijn wij blij dat zij in 2023 ontdekte dat dat schilderen is. En nu valt Lian zelfs in de prijzen met een houtskool-tekening.

Het werk toont een persoon (is het Lian zelf?) in een donker bos. Tijdens haar creatieve, en misschien zelfs emotionele, proces van dit werk komt haar kat bij haar. Middenin haar emoties die het werk bij haar oproepen voelt ze verlichting bij het zien van haar kat. En zo wist ze: kat Diva moest een plek krijgen in haar tekening. Een klein hoopje licht, een sprankje hoop. 

Bekijk Lian haar online atelier hier en laat haar weten wat je van haar werken vindt.

De tweede plaats: Jacqueline Vervat - Regen op komst of niet
Het is een prachtig fenomeen: de lucht. Zon, wolken, regen. Het kan een enorm spanningsveld zijn, waarbij LICHT een grote rol speelt. 

Jacqueline heeft dit weten vast te leggen in een - voor haar - totaal ander werk dan dat we van haar gewend zijn. Waarbij haar meeste werken barsten van kleur, heeft Jacqueline met dit werk juist de andere kant laten zien. Dreigende, donkere wolken die het werk overheersen.

Jacqueline haar werk van een strand in Denemarken toont haar creativiteit. Niet alleen omdat we in haar online atelier veelal portretten en dieren terug zien, maar ook omdat Jacqueline zichzelf weer uitdaagt door een ander, nieuw, medium te gebruiken: pastelkrijt. 

Bekijk Jacqueline haar online atelier hier en laat haar weten wat je van haar werken vindt.

De eerste plaats: Anne-Marie Schoonderwoerd - Rotterdam 1
Dagelijks zijn er ruim 100.000 mensen te vinden: Rotterdam Centraal. Eén van de drukst bezochte treinstations van ons land.

Het werk van Anne-Marie doet je denken aan een zonnige zondagmorgen. De stad ontwaakt langzaam en gaat op pad. De ochtenzon schijnt door de gigantische raampartij en waarschijnlijk zal niemand op dit station door hebben wat een prachtig beeld zij samen vormen. Anne-Marie heeft dit wel gezien en deelt dit met ons.

Na vele jaren realistisch werk te hebben gemaakt, is Anne-Marie inmiddels gefascineerd door beweging, ritme, spiegeling en.. schaduw en licht. Het thema van onze JUNI wedstrijd was dus op haar lijf geschreven. En dat blijkt, want Anne-Marie gaat er met de eerste plaats vandoor! 

Bekijk Anne-Marie haar online atelier hier en laat weten wat je van haar werken vindt. 

Runner up: Eveline Boermans - Terschelling, was ik maar daar
Eveline mist de top 3 met slechts één punt en zetten we daarom toch graag in het zonnetje.

"Idioot ambitieus" - zoals ze het zelf noemt - begon ze ooit aan het naschilderen van het Creil & Montereau bordje. Het zorgde er echter wel voor dat ze een creatieve cursus ging volgen en vertrouwen kreeg in haar eigen kunnen.

Haar online atelier wordt inmiddels langzaam gevuld en zo kunnen we steeds meer genieten van Eveline haar talenten. Ze is nog wel zoekende naar haar stijl, haar niche. Wat vind jij? Waar is Eveline het sterkst in? 

Bekijk Eveline haar online atelier hier

En nu?
Lian, Jacqueline en Anne-Marie: gefeliciteerd! Jullie zijn automatisch geselecteerd voor de GRANDE FINALE, waarbij de winnaar van 2024 wordt bekroond door Sam Drukker & Alexander Pechtold. 

15-Publieksprijs_Lingg.jpgEn natuurlijk ook een grote dank aan alle andere deelnemers. Wij hebben weer met veel genoegen jullie werken bewonderd en kijken nu alweer uit naar meer van jullie!  

Wil jij jezelf blijven uitdagen? Doe dan mee met onze nieuwe wedstrijd met het thema BEWEGING. 

Bekijk hier alle inzendingen van onze LICHT wedstrijd.