1 IJsvermaak - Hendrick Avercamp

 
Hendrik Avercamp2.jpg

Hendrick Avercamp (1585 - 1634), bekend als 'de stomme van Campen', is één van de grote schilders van de 17e eeuw. Hij is vooral bekend door zijn winterse taferelen met heel veel mensen op het ijs, en om die reden wordt hij ook wel 'de winterschilder' genoemd. Het Rijksmuseum en enkele andere Nederlandse musea zijn trotse bezitters van werken van Avercamp, maar internationaal is zijn werk nog veel bekender.

En ter ere van onze Winter-wedstrijd, kan jij het boek Winterschilder - het leven van Hendrick Avercamp winnen! Hoe? Klik hier.
 

2 Wintergezicht op de Betuwe - David Schulman


David Schulman.jpg


David Schulman was een kunstschilder uit de Larense School. Hij werd geboren in Hilversum op 31 oktober 1881 en overleed te Laren (NH) op 21 oktober 1966.

Schulman was een landschapsschilder: bekend zijn met name zijn winterse dorpsgezichten van Laren en Blaricum, maar ook van dorpen langs de Zuiderzee en verder rivier- en havengezichten (Volendam, Amsterdam, Rhenen, Texel, Folkestone). Schulman is bestuurslid geweest van meerdere kunstenaarsverenigingen, een van de deelnemers aan de Club de Tien, secretaris van de Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum en later oprichter van de hiervan afgescheiden Gooische Schildersvereniging, voorzitter van Arti et Amicitiae en vice-voorzitter van Sint Lucas in Amsterdam en lid van Pulchri Studio in Den Haag.

Verder had hij zitting in verschillende Rijksadviescommissies voor de schilderkunst.


3 Girl on Ski's - Peter Doig


 20221220092108_Peter-DoigDEF.jpg

Peter Doig is een Schots kunstschilder, bekend om zijn tijdloze, exotische landschapsschilderijen. Zijn werk is vaak gebaseerd op foto's, maar is niet fotorealistisch geschilderd. Doig creëert eerder magisch-realistische taferelen. In zijn schilderijen combineert hij verschillende kleuren, wat ze speels maakt.
 

4 Argentieri - Sandra Kruisbrink
 

 20221220093825_Sandra-Kruisbrink.jpg

Sandra kruisbrink is een veelzijdig tekenaar en neemt met haar delicaat getekende landschappen een bijzondere plek in de Nederlandse tekenkunst in. Haar werken op papier ogen licht en open, maar ze zijn heel doorwerkt en ontstaan uit een zeer arbeidsintensief proces.

Niet alleen potloden, maar ook penselen, tempera en mesjes gebruikt zij om het papier te bewerken. Ze gaat precies te werk, tekent ragfijne lijntjes en is zichtbaar geïnteresseerd in vakmanschap.

Ze haalt haar inspiratie uit de natuur waarbij in haar recente werk bergen en bomen de boventoon voeren.
 

5 Wintergezicht Oosterpark - Willem Witsen


 Willem Witsen.JPG

Willem Witsen was een Nederlands schilder, tekenaar, etser, graficus, fotograaf en schrijver. Hij kwam uit de welgestelde patriciersfamilie Witsen, waartoe ook de 17e-eeuwse regenten Cornelis Jan Witsen en diens zoon Nicolaes Witsen behoorden.

Van 1876 tot 1884 nam hij tekenlessen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. In die periode was hij ook bestuurslid van de naar de schutspatroon van de schilderkunst vernoemde kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Tot december 1881 verbleef hij samen met Piet Meiners in Antwerpen om daar lessen te nemen, waarna hij weer de academie in Amsterdam opzocht.

De zwaarmoedige, tobberige Witsen was geen echte impressionist. Daarvoor zijn de vaak winterse voorstellingen onder sombere luchten wat te streng. Tijdens zijn eerste eenmanstentoonstelling, bij kunsthandel Van Wisselingh en Co. in 1895, wilde de verkoop van de donkere schilderijen aanvankelijk niet erg vlotten. Een paar jaar later, na zijn tweede tentoonstelling, bleken zijn Rotterdamse prenten, een Amsterdamse serie, enkele gezichten op Ede, maar vooral een serie aquarellen, een groot succes. 
 

6 Winter - Jean Antoine Houdon


 Jean-Antoine-Houdon.jpg

Jean Antoine Houdon was een Frans neoclassicistisch beeldhouwer. Houdon werd beroemd door zijn bustes en standbeelden van filosofen, uitvinders en politici uit de tijd van de Verlichting. Ook vervaardigde hij beelden van vrouwenfiguren, zoals dit prachtige beeld Winter.

Winter toont de huwbare vorm van een jonge vrouw die alleen gekleed is in een sjaal. De armen van de vrouw zijn gekruist voor haar borst en buik en drukken haar schaarse kledingstuk tegen haar huid. Haar blik is neergeslagen, terwijl haar rechterbeen iets omhoog is geheven en voor haar linker is gekruist, waardoor haar lichaam in een verdedigende houding wordt getrokken.