​Kleurplaten door kunstenaars

Speciaal voor het Museum Arnhem Thuisprogramma zijn er zes kleurplaten door kunstenaars ontworpen. Iedere week komt er een nieuwe kleurplaat online op de website van het museum. Er staan op dit moment twee kunstenaars op de website: Vanessa Jane Phaff, waarvan het museum ook een aantal werken in de collectie heeft, en Jelle Slof.


1. Vanessa Jane Phaff


De Nederlands-Engelse kunstenares werkt figuratief en met veel kleur. Phaff gebruikt voor haar schilderijen de linoleumsnede, omdat mensen en dingen daarmee goed tot sjabloon-achtige vormen terug te brengen zijn en die overeenstemt met de kinderlijke beleving. Veelbetekenende details springen hierdoor meer in het oog. De heldere schilderijen zijn makkelijk te lezen, maar toch ontoegankelijk. In plaats van de kijker het schilderij direct te laten ervaren, wil Phaff ermee een denkbeeld overbrengen in het hoofd van de toeschouwer.

 
kleurplaten door kunstenaars
Kleurplaat van Vanessa Jane Phaff


2. Jelle Slof


“Rond 1970 was een piek voor de Doe-Het-Zelf cultuur, overdadig geïllustreerde Doe-Het-Zelf boeken stonden bij velen in de kast. 50 jaar later is er een nieuwe piek in zelfredzaamheid via het internet. Leuk of niet, deze situatie verplicht ons om vindingrijk te zijn en een aantal dingen weer zelf te gaan doen. Persoonlijk vermaak ik me enorm hiermee. Zelf noem ik het: craftmanship cosplay."

 
Kleurplaat door kunstenaars
Jelle Slof


3. El Seed


De bekende Frans-Tunesische straatartiest eL Seed heeft een digitaal kleurboek uitgebracht met afbeeldingen van zijn iconische muurschilderingen. De opvallende kalligrafische graffiti-muurschilderingen die zijn kenmerkende stijl dragen, hebben tot over de hele wereld geleid tot lovende kritieken. El Seed:  "Ik deel graag een kleurboek met enkele van de muurschilderingen die ik over de hele wereld heb geschilderd. Je hoeft het alleen maar af te drukken. Ik hoop dat je ervan geniet en vertel me alsjeblieft hoe je mijn kalligrafie interpreteert.
 
 
kleurplaten door kunstenaars
eL Seed
El Seed's kleurboek is beschikbaar op elseed-art.com

 

Adobe Coloring Book bevat elke week unieke illustraties van kunstenaars, met thema's als dieren, dankbaarheid en meer. Je kunt ze handmatig inkleuren of digitaal, aan jou de keus! Download ze gratis en deel je creatie met de speciale hashtag #AdobeColoringBook op social media en laat je inspireren! Meer kleurplaten uit het Adobe Coloring Book bekijken? Klik hier


4. Kunstenaar Andreas Preis


Andreas Preis is een ontwerper, illustrator en kunstenaar en woont en werkt momenteel in Berlijn. Zijn illustratiestijl is een mix van traditionele en digitale kunst, waarbij hand tekeningen, arceringen en echte kleuren worden gecombineerd met de mogelijkheden van het digitale tijdperk. Preis zegt over zijn tekening: "Dit kunstwerk is geïnspireerd door 24 uur per dag thuis te zijn bij onze tweejarige zoon die van tijgers houdt, voornamelijk brullend terwijl hij de hele tijd bovenop me klimt."
 
Andreas Preis


5. Brian Yap


Brian Yap is een illustrator die van detail houdt, ongeacht hoe het in een compositie past. Hij werkt met analoge en digitale technieken, maar verteld dat hij echt dol is op vectorillustraties. Yap heeft verschillende pagina's gemaakt voor het Adobe Coloring Book; hij zegt: "Ik word voortdurend geïnspireerd door de natuur en organische vormen die ook van eenvoudig naar complex vloeien, en dacht dat deze illustraties een spectrum aan leuke kleurboekopties voor iedereen zouden creëren."
 
Kleurplaten door kunstenaars
Brian Yap


6. Marc Conlan


Mark Conlan is een multidisciplinaire illustrator uit Dublin, Ierland, die momenteel woont en werkt in Melbourne, Australië. Hij ontwikkelt conceptuele illustratie voor producten, redactionele publicaties, reclamecampagnes en eenmalige opdrachten voor klanten over de hele wereld. Zijn werk bevat vaak vrolijke karakters of reeksen planten en gebladerte. Over zijn creatie voor het Adobe Coloring Book zegt hij: "Een droom is een bestemming waar ik terechtkom en die de meeste van mijn favoriete dingen combineert, of ergens dat te mooi lijkt om waar te zijn. Jullie weten allemaal hoeveel ik van kleur hou."

 
Marc Conlan


7. Ronald Kuang

 
De in Los Angeles gevestigde digitale illustrator en animator Ronald Kuang plaatst sinds 2015 werk online en heeft sindsdien een aanhang opgebouwd met zijn eigen teken- en animatiestijl. Hij beschrijft zijn werk als een hoogtepunt van alles wat hij leuk vindt in de popcultuur, vertaald door zijn esthetische zintuigen. Voor het Adobe Coloring Book creëerde hij "een illustratie van een meisje dat wacht op een intergalactische bus - ze heeft een belangrijke afspraak in het volgende sterrenstelsel."

 
Ronald Kuang


8. Louise Lawer/ MOMA


De New Yorkse kunstenaar Louise Lawler staat bekend om haar geweldige foto's met afbeeldingen van werken van andere kunstenaars die zijn opgehangen in musea, opslagruimten en thuis bij verzamelaars. De foto's van Lawler demystificeerden het kunstobject door te laten zien hoe het een gebruiksvoorwerp en een decorstuk is. Nu, met hulp van kinderboekillustrator Jon Buller, zijn er zwart-wit versies van haar foto's beschikbaar.

Je kunt de andere 12 kleurplaten als PDF hier downloaden.
 
Kleurplaten door kunstenaars
Louise Lawler


9 Mike Perry


Mike Perry is een Emmy-winnende kunstenaar die schilderijen, animaties, sculpturen, boeken, openbare kunstinstallaties, monografieën, tentoonstellingen, tekeningen, zeefdrukken en meer maakt. Perry creëerde in 2017 een kleurboek van 150 pagina's vol met zijn met de hand getekende animaties geïnspireerd op de show Broad City. 
Terwijl de kunstenaar uit Brooklyn in isolatie zit heeft hij nog eens 70 tekeningen online geplaatst om in te kleuren, deze keer geïnspireerd door zijn persoonlijke leven, gratis hier te downloaden

 
Kleurplaat door kunstenaars
Mike Perry



Andere uitdaging nodig? Doe mee met de Monumentenwedstrijd

Meer artikelen lezen?: 5 creatieve boeken