1. Zwarte vlinder



kunstzinnige mondkapjes

Het Stedelijk Museum in Amsterdam maakt van de nood een deugd en zet kunst op mondkapjes die na de heropening op 1 juni in de museumwinkel te koop zullen zijn. Er komt werk op van de Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales, die op dit moment een tentoonstelling in het Stedelijk heeft.
Het is een grote zwarte vlinder, een verwijzing naar zijn werk Black Cloud, dat ook op de expo te zien is. De opbrengst van de mondkapjes is voor een goed doel.

Materiaal: gemaakt van 100% katoen en kunnen gewassen worden. 

Prijs: € 15,-
 

2. Yamuna Forzani x by TextielMuseum​

 
kunstzinnige mondkapjes
 

De design-mondkapjes van Yamuna Forzani x by TextielMuseum wordt gemaakt op de innovatieve 3D-breimachine in het TextielLab. Forzani ziet haar kleurrijke maskers als een vrolijk en vriendelijk alternatief voor de vaak klinische of intimiderende uitstraling van wegwerp-varianten. Van elk verkocht mondkapje gaat één vierde deel naar het TextielMuseum en de maker.

Materiaal: gemaakt van biologisch katoen en je kunt ze dagelijks wassen op 60 graden. De maskers bestaan uit twee lagen fijngebreide stof en hebben ruimte voor een vervangbaar filter (bijvoorbeeld twee lagen keukenpapier). Elk mondkapje is uniek, er kunnen kleine kleurnuances ontstaan tijdens het productieproces.

Prijs: € 20,-
 


3. Mondriaan

 
kunstzinnige mondkapjes


Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. 

Materiaal: binnenkant 100% katoen, buitenkant 100% polyester.

Prijs: € 9,99
 

4.  Amandelbloesem

 
kunstzinnige mondkapjes



Wie kent ze niet? Deze set van vier mondkapjes bestaat uit de populairste schilderijen van Van Gogh: de Zonnebloemen, Amandelbloesem en Zelfportret met grijze vilthoed

Materiaal: dit wasbare en herbruikbare niet-medische mondkapje is ontworpen met een non-woven filter met 70% filter capaciteit. Het mondkapje heeft een metalen neusbeugel zodat het goed aansluit en comfortabel blijft zitten. 

Prijs: €  27,80 set van 4 stuks


5. Het Puttertje

 

Het puttertje van Carel Fabritius is misschien wel het meest beroemde vogeltje uit de 17e eeuw dat een paar jaar geleden nog eens extra bekendheid door de bestseller van Donna Tartt Het Puttertje. Een distelvink zit, met een ketting aan zijn pootje, op zijn voederbakje. Distelvinken waren populair als huisdier, omdat je ze kon leren zelf met een miniatuuremmertje water uit een bakje te putten. Vandaar dat ze puttertjes worden genoemd.

Materiaal: herbruikbaar 2-laags gezichtsmasker bestaand uit polyester en katoen. Het kan worden gewassen en gestreken. 

Prijs: € 8,50


6. Kweeperen en flessen

kunstzinnige mondkapjes


In het Drents Museum is tot en met 7 maart de tentoonstelling te zien van Henk Helmantel – Meesterschilder waarbij het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal staat. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. 

Materiaal: gemaakt van microvezel en daardoor ademend, sneldrogend en zeer absorberend.

Prijs: € 8,95


7. Woelige branding

kunstzinnige mondkapjes


Nadat Hendrik Willem in 1881 zijn Panorama van Scheveningen had geschilderd, koos hij ook voor zijn gewone schilderijen steeds grotere doeken en werden zijn penseelstreken steeds grover. Woelige branding is een mooi voorbeeld van zo’n monumentaal schilderij, uitgevoerd in een losse schildertoets. Op dit mondkapje is een detail van de lucht te zien met meeuwen. 

Materiaal: gemaakt van stof met verstelbare koordjes, maat L​.

Prijs: € 19,50


8. Vliegende kraanvogels

 
kunstzinnige mondkapjes


Dit mondkapje is geïnspireerd op het schilderij Furisode met Vliegende kraanvogels uit 1910-1930 door een onbekende kunstenaar. Deze Tiny Miracles mondkapjes  zijn hand-gemaakt door de vrouwen van de Pardeshi community in India. De opbrengst helpt de vrouwen hun leven op te bouwen. Je beschermt niet alleen jezelf met een mondkapje, maar je geeft  deze  gemeenschap een nieuw perspectief.  En wist je dat kraanvogels staan voor 'gezondheid, geluk en een lang leven', dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze tijd!

Materiaal: gemaakt van 100% katoen. Wasbaar en herbruikbaar. Bestaat uit 2 lagen. 

Prijs: € 9,95