1. Het spel van licht en donker – Matthias Rozemond


5 romans over kunst

De auteur Matthias Rozemond ken je misschien al van de in 2016 gepubliceerde historisch roman De duivelskunstenaar: een unieke historische roman over Jeroen Bosch, de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar van Nederland. Zijn nieuwste historisch roman, Het spel van licht en donker, gaat over de jonge jaren van de schilder Rembrandt van Rijn en zijn vrienden. Rond 1630 is Rembrandt een aankomend schilder in Leiden. Hij deelt het atelier met het grote talent Jan Lievens. Ze zijn concurrenten, maar raken toch ook bevriend. Op een goed moment zitten ze in de kroeg met de haveloze Leidenaar Aris, een oude vriend van Rembrandt. Ook de steenrijke student Marten voegt zich bij hen. De vier zullen elkaar nooit meer zo tegenkomen: Jan verkast naar Engeland, Marten hult zich in stilzwijgen, Rembrandt gaat abrupt in Amsterdam werken – en Aris krijgt de doodstraf. Wat is er voorgevallen? Een paar jaar later brengt Marten Rembrandt in contact met Oopjen en haar vriendin Saskia van Uylenburgh (met wie Rembrandt later trouwt). Het is Saskia die zorgt voor de ontknoping…
 

2. Het Puttertje – Donna Tartt


5 romans over kunst

Voor dit boek moet je wel wat ruimte maken in je koffer (of een extra koffer meenemen, dat kan ook), want dit 928 bladzijdes tellende boek kan niet ontbreken in deze lijst. Theo Decker, een dertienjarige jongen uit New York, overleeft op wonderbaarlijke wijze een aanslag waarbij zijn moeder om het leven komt. Zijn vader is een paar maanden daarvoor verdwenen en Theo komt na de aanslag bij de familie van een rijke vriend terecht. Hij is verbijsterd door zijn nieuwe leefomgeving, verward door zijn klasgenoten die het moeilijk vinden met hem om te gaan en diepbedroefd door het verlies van zijn moeder. Theo vindt houvast aan dat ene object dat hem aan haar doet denken: een klein, mysterieus schilderij, dat hem uiteindelijk in de onderwereld van de kunst doet belanden.

Het puttertje is een roman met een ongekende energie en vertelkracht, waarin Donna Tartt levendige personages, betoverend taalgebruik en adembenemende spanning combineert met diepgaande bespiegelingen over liefde, identiteit en kunst. Een prachtig boek over verlies, obsessie, overlevingskracht en de meedogenloze speling van het lot. Niet voor niets de winnaar van de Pulitzer Prize in 2014.
 


3. Thuishaven - Nora Roberts

  5 romans over kunst

Kunsthistorica Miranda Jones wordt voor haar huis beroofd; haar autobanden worden vernield en ze blijft doodsbang achter. Ze is geschokt, maar vastbesloten het incident zo snel mogelijk te vergeten. Het is dan ook een welkome afleiding als Miranda in Florence een bronzen beeldje uit de renaissance mag onderzoeken, beter bekend als De Donkere Dame. Al snel blijkt dat haar beroving geen gewone overval was, en dat het bijzondere beeldje duistere geheimen verbergt. Miranda wendt zich tot Ryan Boldari, een aantrekkelijke galerie-eigenaar. Maar zijn Boldari's intenties wel zuiver? Heen en weer geslingerd tussen gevoelens van intens wantrouwen en ongekende passie voor Ryan, kan Miranda uiteindelijk alleen nog maar op zichzelf vertrouwen om het geheim van De Donkere Dame te onthullen.
 

4. Licht – Onno Wesseling


5 romans over kunst

Rosa is de blinde bewoonster van een villa in kunstenaarsdorp Bergen. Ze overweegt een deel van de door haar jong overleden man bijeengebrachte schilderijencollectie van de Bergense School te schenken aan een museum in Alkmaar. Indra, conservator en zoon van een oude vriend, komt de verzameling inspecteren. Als Rosa tijdens het bezoek van Indra overlijdt, neemt haar dochter Amy het contact over. Het onderzoek naar de echtheid van de schilderijen breekt een voor Indra en Amy onthutsend verleden open over hun beider ouders. Want, wie was eigenlijk de bij een auto-ongeluk omgekomen vader van Amy? Wat heeft Rosa al die jaren over zichzelf verzwegen? En wat is het verhaal achter de verdwijning van Indra's moeder?
 

5. Oorsprong – Robert Langdon


5 romans over kunst

Een boek van Dan Brown kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. In Oorsprong houdt Robert Langdon zich bezig met de vragen: Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe? Het verhaal speelt zich af in Spanje: Madrid, Barcelona, Bilbao en Sevilla en zit vol moderne kunst, innovatieve technologie, codes, religie, geschiedenis en architectuur. Oorsprong is het nieuwe boek van Dan Brown, de populairste thrillerschrijver ter wereld.

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, bezoekt het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao voor een belangrijke onthulling van een ontdekking die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De gastheer van de avond is Edmond Kirsch, een veertigjarige miljardair en futurist wiens oogverblindende hightech uitvindingen en gewaagde uitspraken hem wereldberoemd hebben gemaakt. Maar de nauwkeurig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor Kirsch' waardevolle ontdekking voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging, ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal. Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een cryptisch wachtwoord dat Kirsch' geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse koninklijk huis lijkt te onttrekken – en die voor niets zal wijken om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen. 

Moderne kunst en raadselachtige symbolen manifesteren zich veelvuldig in het spoor dat ze volgen, en Langdon en Vidal ontdekken aanwijzingen die ze uiteindelijk oog in oog brengen met Kirsch' schokkende ontdekking. En met de adembenemende waarheid die ons zo lang is ontgaan…

  Uitgelezen? Hier vind je 5 tips tegen verveling!