1. De basis van het tekenen – Angela Schultheiss



In De basis van het tekenen van Angela Schultheiss leer je alles over de basis van het tekenen met potlood. In elf hoofdstukken wordt het gebruik en de mogelijkheden uitgelegd van onderwerpen als compositie, basiselementen, perspectief en karakteristieken. Elk hoofdstuk sluit af met een oefenpagina die je kunt kopiëren om de tekening verder uit te werken. Voor de beginnende tekenaar een onmisbare handleiding om te leren tekenen en voor de gevorderde om je techniek te verbeteren!


2. Als je denkt dat waterverf saai is lees dan dit boek - Veronica Ballart Lilja



De titel van dit boek roept al zoveel vragen op dat je zeker met waterverf aan de slag wil gaan. Kunstenaar en illustrator Veronica Ballart Lilja laat in Als je denkt dat waterverf saai is lees dan dit boek zien dat je met waterverf, ecoline en aquarelverf de meest spectaculaire kunstwerken kunt maken. Ook gaat Veronica dieper in op de combinatie tussen waterverf en andere media zoals potlood en houtskool. En dat je de verf niet alleen met een penseel kan aanbrengen, maar net zo goed met een kam of tandenborstel. In totaal heeft het boek meer dan 25 tutorials met onderwerpen als voedsel, stilleven, mode, dieren & natuur en stadgezichten, zodat je nieuwe technieken naar hartenlust kan gaan oefenen.


3. Schilderboek: geheime recepten van de oude meesters onthuld en beschreven – Lux Buurman



Dit zwaargewicht van maar liefst 293 bladzijden over de klassieke schilderkunst is geschreven door kunstschilder en docente Lux Buurman. Samen met haar echtgenoot en tevens kunstschilder Ab van Overdam wil ze met het Schilderboek een overdaad aan technische kennis doorgeven. Het is daarom echt een klassiek leerboek waarin beginnend met een theoretische inleiding de auteur stap voor stap de praktijk van het schilderen beschrijft. Daarna komen in elf hoofdstukken de klassieke schildertechnieken zoals compositie, perspectief, anatomie, materiaalkennis en kleurgebruik aan bod. Het boek bevat talloze leerzame illustraties in kleur en zwart-wit van verschillende oude meesters uit de kunstgeschiedenis. Kortom, niet alleen een boek voor in de kast, maar zeker ook voor op de koffietafel!


4. Portretschilderen in olieverf – Liesbeth van Keulen



Olieverf als schildermateriaal wordt vaak gezien als een moeilijk medium alleen geschikt voor de gevorderde kunstenaar, maar dit boek Portretschilderen in olieverf laat juist zien dat olieverf helemaal niet moeilijk is om mee te beginnen!  De auteur, Liesbeth van Keulen, is docente aan de Portretschool in Amsterdam en heeft dus een berg ervaring als het om portretschilderen gaat. In stap-voor-staplessen leer je alles over huidskleuren mengen, kinder- en volwassen portretten en juist gedetailleerde of met een losse toets portretten schilderen.
 

5. Handlettering doe je zo! – Karin Luttenberg



Handlettering is helemaal hot! Het lijkt zo makkelijk, maar je zal zien dat et toch niet zo makkelijk is als het lijkt. Met dit handboek van illustratrice en graficus Karin Luttenberg kan iedereen snel zelf aan de slag. Ben je fan van al die mooie plaatjes op instagram en pinterest maar weet je niet hoe je moet beginnen? Met dit boek lukt het wel! Duidelijke stap-voor-stap handleidingen, tips, trucjes, heel veel inspiratie en kleine projecten om direct mee te beginnen. Op eigen risico, want als je eenmaal begint werkt het verslavend!