Het Meisje met de Parel, wie kent haar niet. Wellicht het bekendste werk van Vermeer ooit. Maar kijken wij nog steeds hetzelfde naar het schilderij zoals Vermeer het ooit bedoeld had. En: who's that girl? Het Mauritshuis vertelt het je..
2023 is misschien wel hét jaar van Johannes Vermeer. Met zijn grootste tentoonstelling ooit in het Rijksmuseum, gaat het Mauritshuis nu door met een ode aan Vermeer. Specifiek gericht op zijn beroemdste en meest geliefde werk: het Meisje met de Parel.
Er is natuurlijk al vaker onderzoek gedaan naar dit prachtwerk. Wist je bijvoorbeeld dat de achtergrond niet altijd zwart is geweest? En dat het meisje ooit wimpers en wenkbrauwen had? En met steeds meer geavanceerde onderzoekstechnieken komen er meer en meer ontdekkingen en antwoorden naar boven. In de presentatie Who's that girl? deelt het Mauritshuis de resultaten van hun nieuwste onderzoeken naar het Meisje met de Parel.
Johannes Vermeer - het Meisje met de Parel
Beelden via www.mauritshuis.nl
Vanaf 8 juni 2023 toont het Mauritshuis in hun foyer de (gratis) presentatie, waarbij je als bezoeker 358 jaar terug in de tijd gaat en de jongere versie van Het Meisje kan bewonderen. Ook is in beeld gebracht hoe het schilderij in de loop der eeuwen veranderde. Maar wellicht het meest bijzondere: het schilderij is 100 keer groter afgebeeld in een 3D-print van maar liefst 4 meter hoog.
De presentatie is te zien tot en met 7 januari 2024 in het Mauritshuis.
Meer weten? www.mauritshuis.nl
Bekijk ook eens het Meisje met de Parel van ons lid Kees Sleegers. Hij maakte in 2020 een prachtige creatie geïnspireerd op het werk van Johannes Vermeer. Klik hier voor het werk van Kees.
In een rijksmonument uit 1549 in het historische centrum van Zutphen bevindt zich Dat Bolwerck. Een plek dat podium biedt voor hedendaagse kunst, eigentijdze muziek en filosofie. Van 4 maart tot en met 28 mei geven zij een stem aan de tegenstrijdigheid binnen het moederschap. Met ‘I won’t be an egg which you would crack in a hurry for the world’ wil de tentoonstelling de taboes rondom moederschap doorbreken middels beeldende kunst, fotografie en literatuur.
Vaak zijn grote, transformerende momenten in het leven een belangrijke inspiratiebron in de kunst. Zo ook rondom het ouderschap. Maar vaak wordt er een 'gezond gezin' weergegeven. Neem het beeld van Maria en baby Jezus: op het oog een kalme en warmhartige moeder. Er lijkt geen plek te zijn voor tegenstrijdige gevoelens als liefde, woede, angst en kwetsbaarheid.
Om ook die ervaringen en gevoelens in woorden en beelden een plek te geven, komt Dat Bolwerck met ‘I won’t be an egg which you would crack in a hurry for the world’ met schilderijen, animaties, foto's en boeken rondom 'het echte moederschap'.
En op zaterdag 12 mei wordt de tentoonstelling versterkt door een groep internationale, talentvolle studenten compositie en cello. De musici, die aan diverse conservatoria studeren, zijn een spannend experiment aangegaan: beeldende kunst, nieuwe compositie en cellomuziek samenbrengen.Foto: ploegmanFOTOgrafie
Samen met de gastcurator van de tentoonstelling en een artistiek leider verdiepen de studenten zich in het thema van de tentoonstelling. Vervolgens gaan zij muziek maken en experimentelen met hun cello-muziek. Met een bijzondere voorstelling als resultaat: De Research Retreat Performance.
Meer weten? Klik hier
Bron: www.datbolwerck.nl
DE VORIGE KEER IN KUNST IN HET NIEUWS [7 april 2023]:
Als moeder van een peuter en projectmanager bij Nationaal Atelier vind ik het belangrijk dat mijn dochter creatief opgroeit. Hiermee bedoel ik de simpele dingen, zoals thuis tekenen en schilderen. Maar ook het bezoeken van musea staat op de 'opvoedlijst'. In mijn ogen is creativiteit belangrijk voor de opvoeding van een kind. Toch hoor en zie ik steeds vaker dat kunst onder kinderen of jongeren minder populair wordt.
Ik was dan ook blij verrast toen ik las dat meer jonge bezoekers het museum weten te vinden. De Museumvereniging en musea zelf zetten zich hier hard voor in, en dus met succes! In de eerste maanden van 2023 is er zelfs een verdrievoudiging te zien in het aantal museumbezoekers tot 13 jaar. Musea doen dan ook steeds meer om de nieuwe generatie aan te trekken. Denk aan het organiseren van speurtochten of het geven van workshops. En dat dus Kidsproof.
Musea kunnen tegenwoordig zelfs een Kidsproof etiket verdienen. Op basis van inbreng van kinderen. De Museumvereniging heeft hiervoor Museumkids.nl in het leven geroepen. Kinderen maken een account aan, bezoeken een museum en inspecteren deze. Bij een rapportcijfer van een 8 of hoger verdient het museum het etiket Kidsproof. Inmiddels zijn er in Nederland 55 musea met dit etiket. Genoeg te doen voor een creatieve opvoeding dus!
Weten welk museum Kidsproof is? Klik hier.
Heb jij (klein)kinderen? We zijn benieuwd of jullie wel eens het museum bezoeken!
DE VORIGE KEER IN KUNST IN HET NIEUWS [19 april 2023]:
Afgelopen zondag waren we te gast in het Lakenhal voor de prijsuitreiking van de Winter Wedstrijd. Een aantal van jullie hebben dus de nieuwe expositie van David Bailly - Tijd, Dood en IJdelheid kunnen bewonderen.
David Bailly is onder het grote publiek amper bekend. Toch komt één van zijn grootste werken men bekend voor: Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder. Bijna vierhonderd jaar nadat het werd gemaakt, blijft dit werk kunsthistorici fascineren. Is het een zelfportet? Waarnaar verwijzen de verschillende voorwerpen in het schilderij? En wie is de mysterieuze vrouwfiguur die tegen de achterwand verschijnt?
Deze tentoonstelling brengt 90 werken bij elkaar waaronder portretten en vanitasvoorstellingen van David Bailly, en werk van tijdgenoten als Dou, Lievens en Rembrandt. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 2 juli 2023.
Meer weten? www.lakenhal.nl
Foto: www.lakenhal.nl
Verder in het nieuws
Is het jullie al gelukt om een ticket te bemachtigen voor de Vermeer-tentoonstelling? Inmiddels heeft het Rijksmuseum laten weten dat de tentoonstelling definitief is uitverkocht.
Wil je toch nog een beetje Vermeer bewonderen? Bekijk dan de digitale ontdekkingstocht: Dichter bij Vermeer
Niet alleen de tentoonstelling is in trek, ook het tv-programma De Nieuwe Vermeer telt wekelijks liefst 1,2 miljoen kijkers.
Toch stemden jullie massaal op Project Rembrandt als jullie favoriete kunstprogramma op tv.
DE VORIGE KEER IN KUNST IN HET NIEUWS [19 februari 2023]:
De vorige keer schreven we over de ongekende interesse in de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit in het Rijksmuseum. In een mum van tijd bleken zelfs alle 450.000 tickets verkocht te zijn. Gelukkig zet het Rijksmuseum nu extra openingstijden in, zodat wellicht ook jij nog tickets kan bemachtigen voor deze tentoonstelling.
En zat jij zondag, samen met 1,2 miljoen anderen, ook voor de tv naar De Nieuwe Vermeer te kijken? Het programma waarbij elke zondag wordt stilgestaan bij één van de verdwenen werken van Vermeer.
Naast De Nieuwe Vermeer zien we steeds meer kunst-programma's op tv. Wat ons betreft een aanwinst voor de Nederlandse televisie. Hoe zie jij dit? En wat is jouw favoriete kunst-programma?
DE VORIGE KEER IN KUNST IN HET NIEUWS:
Op 10 februari is de grootste Vermeer-tentoonstelling geopend in het Rijksmuseum. En wil je een kijkje nemen? Dan moet je even geduld hebben. Door de enorme belangstelling in deze bijzondere tentoonstelling, is het tijdelijk niet mogelijk om tickets aan te schaffen. De website van het Rijksmuseum heeft er zelfs tijdelijk uitgelegen...!
Johannes Vermeer, ca 1660. Beeld via Rijksmuseum, Amsterdam
Hou vooral de website van het Rijksmuseum in de gaten. Succes!
Maar: vanaf vandaag kan je Vermeer ook op tv bewonderen. Dionne Stax is met "De Nieuwe Vermeer" elke zondag te zien bij MAX op NPO1. In zes afleveringen brengen kunstmakers de zes verdwenen werken van Johannes Vermeer weer tot leven.
Wil je zelf aan de slag met 1 van de verdwenen werken van Vermeer? Je kan via de website van MAX Masterclasses volgen. De eerste staat online, waarbij je aan de slag gaat met het verdwenen werk "Een heer van stand die zijn handen wast". De link vind je hier
Heb jij iets gemaakt van of over Johannes Vermeer? Laat het zien in je online atelier op onze site. Wij kijken ernaar uit!
Bronnen: Rijksmuseum.nl, MAXvandaag.nl, WNL.tv